Menu van de Toekomst: gezond en lekker – met respect voor de draagkracht van de aarde
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Greendish

De universiteit Twente, Greendish en Appèl gaan samen werken aan de samenstelling van het Menu van de Toekomst. Doel is een voedselaanbod ontwikkelen dat niet alleen lekker en gezond is, maar dat ook de draagkracht van de aarde respecteert. Concreet betekent dat het reduceren van de CO2-uitstoot met 15% in 2023 en 50% in 2030, plus het verminderen van landgebruik, watergebruik en afval. De samenwerking duurt minimaal een jaar, met mogelijkheid tot verlenging.

Appèl is een cateraar, Greendish is expert in duurzame voeding.Het project volgt de zogeheten succesformule van Greendish. “Die begint met een nulmeting, om te kijken waar je als organisatie nu staat”, legt Yumi Overbeeke van Greendish uit. “We kijken daarbij samen met Appèl waar het al goed gaat en waar verbeterpunten liggen. Vaak kun je met kleine wijzigingen al mooie resultaten boeken. Ook de tevredenheid van gasten en medewerkers en verbeterpunten die zij zien worden hierin meegenomen: het doel is een win-win voor het milieu, de gast en het restaurant.”

Op basis van de nulmeting kijken Appèl en Greendish vervolgens samen welke stappen ze kunnen zetten voor een gezonder en duurzamer menu. Yumi Overbeeke: “Medewerkers van Appèl kunnen bijvoorbeeld inspiratie en kennis opdoen via onze online Greendish Academy. Zo komen we samen tot mogelijke wijzigingen in het aanbod.’

“Eten heeft een groot effect op onze milieu-impact.”

Birgit Dragtstra, medewerker milieu en duurzaamheid, begeleidt het project vanuit de universiteit Twente. “Wat we eten heeft een groot effect op onze milieu-impact. Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn dat we binnen de grenzen van de draagkracht van de planeet blijven met onze voedselconsumptie. Met dit project willen we dat op een slimme, haalbare en meetbare manier realiseren, terwijl het aanbod lekker, gezond en aantrekkelijk blijft.’

Erwin Wonink, manager van Appèl: “Als cateraar zijn we druk bezig om ons aanbod te verduurzamen. Zo hebben we als doel om in 2023 de helft van ons menu plantaardig te hebben en in 2025 de helft van onze CO2-uitstoot terug te dringen. Dat gaat stap voor stap. De veranderingen die we daarvoor doorvoeren moeten ook haalbaar zijn voor onze medewerkers. Daarom ben ik blij met deze samenwerking: we gaan samen onderzoeken wat werkbaar is en wat in de smaak valt bij onze gasten.’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten