Welkom Nederlandse goednieuwslezer!

Sinds vandaag bestaat naast de Vlaamse goednieuwssite www.goednieuws.be ook een Nederlandse versie met de domeinnaam www.goednieuwssite.nl.  Wij heten de Nederlandse goednieuwslezer op deze splinternieuwe internetsite van harte welkom.

Met deze uitbreiding streven wij naar uitbreiding van het aantal lezers en wellicht als gevolg hiervan naar een ietwat steviger financieel fundament. Beide sites bestaan namelijk op basis van een Vereniging Zonder Winstoogmerk die wordt ‘gerund’ door een tiental vrijwilligers en kan alleen maar blijven voortbestaan door inkomsten uit giften.   

Net zoals de Vlaamse versie biedt de Nederlandse uitgave Goed Nieuws aan uit de gehele wereld.  Wij beloven alle lezers elke werkdag minimaal twee nieuwsartikelen waarvan u blij en gelukkig wordt. Die bij u een glimlach ontlokken, die u ontzorgen, u hoop én zicht geven op een betere wereld. Op vooruitgang. Nieuws dat u een evenwichtiger wereldbeeld verschaft. Want het gaat lang niet zo slecht in en met de wereld als we elke dag uit de media vernemen.
We boeken vooruitgang in velerlei opzicht en uiteenlopende sectoren. Op het gebied van gezondheid, klimaat, natuur, cultuur, mobiliteit, duurzaamheid, onderzoek, wetenschap en onderwijs. Allemaal terreinen waar winst wordt geboekt. Vooruitgang. Met dank aan de mens.

Uit de dagelijkse media ontstaat helaas het beeld dat er veel mis is in de wereld. Elke dag lezen en horen we over conflicten, aanslagen en onlusten. En de televisie laat daarbij de meest weerzinwekkende beelden zien. Van protesten, stakingen, van armoede, vluchtelingen en wachtlijsten. Van geweld, rassenonlusten en corruptie.

We worden bang van dat al dat negatieve nieuws, onzeker en ongerust. Gedeprimeerd zelfs. Want vooral de beelden beïnvloeden uw perceptie op de wereld. Dag-in-dag-uit. Daardoor wordt ons wereldbeeld negatief beïnvloed. Negatiever dan de werkelijkheid is, gelukkig. 
Want de realiteit is dat er heel veel goed gaat. Om dat te beseffen moeten we ons veel meer baseren op feiten en cijfers. Daaruit blijkt onomstotelijk dat we wereldwijd gemiddeld veiliger, gezonder, ouder, welvarender en gelukkiger zijn geworden dan onze ouders en voorouders. We zetten ook veel stappen in de goede richting. Maar die zien we meestal niet terug in journaals en kranten. Omdat de journalistiek het begrip ‘nieuws’ op een eigen manier interpreteert. Goed nieuws is geen nieuws. Nieuws is het uitzonderlijke, het niet-alledaagse, het ongewone. Geaccentueerd in woord en beeld.

Wie zijn wij, die het beter weten?
Nee, wij weten het niet beter, zeker niet.
Maar wij geloven oprecht in positieve evoluties op vele en verschillende sectoren en met name in onderzoek en onderwijs. Heel veel wetenschappelijk onderzoek is gericht op verbetering van de wereld en via onderwijs komt wetenschappelijke kennis in onze samenleving.
Wij geloven in samenwerking in plaats van polarisatie, in collectiviteit in plaats van individualisering, in positieve en constructieve acties in plaats van negatieve en destructieve. Wij geloven en denken in oplossingen in plaats van problemen.
Wij geloven in instellingen en instanties die met goede bedoelingen de wereld beter maken; in sociale initiatieven van kleine en grote organisaties.
Wij geloven in de goedheid van de mens die zich inzet om ongelijkheid en armoede te bestrijden. 
En we laten ons daarbij vooral leiden door feiten.

Wie zijn wij?
Wij zijn Vlamingen en Nederlanders die elke dag het goede nieuws zoeken én vinden. Het ‘wereld wijde web’ en talrijke andere bronnen helpen ons daarbij. En we hanteren in onze dagelijkse ontdekkingstocht naar dat goede nieuws één strikte voorwaarde alvorens wij het u op onze site aanbieden: het artikel moet INDISCUTABEL goed nieuws zijn. Onweerlegbaar.
Verder zijn we in politiek en sociaalmaatschappelijk opzicht volkomen neutraal en ongebonden. En wat wellicht nóg voornamer is: we doen het als vrijwilligers uit pure passie voor een bijdrage aan een betere wereld. Omdat we geloven dat Goed Nieuws het beste medicijn is tegen depressies en zwartgalligheid.  

Ik, Jeroen Ongenae (52), ben naast mijn voltijdsbaan als communicatiemedewerker aan de faculteit ingenieurswetenschappen en architectuur én bestuurder van de Universiteit van Gent, begonnen met deze passie in november 2016, in mijn eentje. Ik benoemde op de site nieuwsrubrieken die dichtbij de 17 Sustainable Development Goals geraken, de doelstellingen die de Verenigde Naties in 2015 vaststelden als de nieuwe mondiale duurzaamheidsontwikkelingsagenda voor 2030. Op onze beide internetsites kunt u elke dag twee goednieuwsartikelen lezen in een van de volgende rubrieken:

  • Gezond
  • Klimaat
  • Duurzame economie
  • Betere wereld
  • Onderzoek
  • Onderwijs
  • Mobiliteit
  • Natuur
  • Economie
  • Cultuur

De Vlaamse goednieuwssite wordt sinds de oprichting steeds vaker bezocht.
In 2018, het jaar waarin voor het eerst de bezoekcijfers werden bijgehouden, noteerde Google Analytics 40.000 paginabezoeken. Dat aantal steeg een jaar later naar 69.000, in 2020 naar 151.500 en vorig jaar telde de website 124.000 paginabezoeken.
De rubrieken ‘Betere Wereld’ en ‘Klimaat’ scoren qua bezoekersaantallen het hoogst, onmiddellijk gevolgd door ‘Duurzame economie’, ‘Gezond’ en ‘Onderzoek’.
Daarnaast geven we elke week een gratis Nieuwsbrief in een oplage van 700 exemplaren uit met daarin een samenvatting van de voorbije week gepubliceerde artikelen.

Elke week plaatsen we een cartoon die gebaseerd is op Goed Nieuws.
Eveneens wekelijks publiceren we een column van de Nederlandse vrijwilliger Cor van Rijsingen. Hierin geeft hij op zijn eigen wijze een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing op de verschenen Nieuwsbriefartikelen.
Voorts brengt de Nederlandse Lieke Hulshof tweemaal in de maand verslag uit over haar belevenissen in India. Zij is in het noorden van dit immense land, uitkijkend op de Himalaya, in het stadje Pauri met haar vriend Karan een project gestart, een groei-leer-werk-centrum voor de lokale gemeenschap en internationale bezoekers. Een plek voor uitwisseling, veerkracht, ontspanning, verbinding en ontwikkeling. Haar bijdragen zijn zeer inspirerend.
Bij tijd en wijle bespreken we een boek, dat past in onze visie en beleving van Goed Nieuws. 

Wij wensen u heel veel leesplezier.

Jeroen Ongenae, oprichter en coördinator.
Karl Destoop, website-ondersteuner.
Cartoonist DEWI
Gert Vanaenrode, adviseur
Wim Hamaekers, adviseur

Met de beste groeten en collegiale ondersteuning van onze Nederlandse vrijwilligers,

Wenny van der Heyden, beeld- en eindredacteur.
Cor van Rijsingen, columnist.
Jan H.F. van der Heyden, redacteur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten