Groei van zonne-energie breekt alle records
bron: IPS - Afbeelding van andreas160578 via Pixabay

Zonne-energie is in het voorbije jaar met een kwart gegroeid in Europa – de helft sneller dan vorig jaar. Ook de volgende jaren verwacht de sector zich aan nieuwe records.

SolarPower Europe spreekt van een “seismische verschuiving voor het Europese energielandschap”. In 2022 steeg de capaciteit aan zonne-energie van 167,5 tot 208,9 gigawatt, zegt de sectorkoepel, een sprong met 25 procent.

Die toename van 41,4 gigawatt komt overeen met het stroomverbruik van 12,4 miljoen Europese gezinnen, of vervangt 102 gastankers. Duitsland was het voorbije jaar koploper met bijna 8 gigawatt aan nieuwe capaciteit, gevolgd door Spanje (7,5 gigawatt), Polen (4,9 gigawatt), Nederland (4 gigawatt) en Frankrijk (2,7 gigawatt).

Groei houdt aan

Dit jaar groeide het zonnepark de helft sneller dan in 2021, en de volgende jaren beloven nog meer records. Voor 2023 wordt een groei verwacht met nog eens 53,6 gigawatt. Tegen 2026 kan dat zelfs 85 gigawatt zijn, voorspelt de koepel. Dat zou betekenen dat het totale zonnepark een capaciteit van 484 gigawatt zou bereiken in 2026 – bijna een verdrievoudiging van de totale 167,5 gigawatt vorig jaar.

Maar, zegt de sector, er zijn wel nog belangrijke hindernissen weg te werken. “Het is meer dan de hoogste tijd om zonne-energie serieus te nemen, en dat betekent barrières aanpakken”, zegt Dries Acke van SolarPower Europe. “We hebben meer elektriciens en een stabiele regulering van de elektriciteitsmarkt nodig. Een Europa op zonne-energie kan alleen met vlottere administratieve procedures, snellere aansluitingen op het net en solide toeleveringsketens.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten