Wegenbouwers zoeken naarstig naar mogelijkheden om bijdrage te leveren aan fossielvrij asfalt
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Dura Vermeer

Wegenbouwers doen er alles aan om zo goed en snel mogelijk bij te dragen aan de verduurzaming door in 2030 klimaatneutraal te kunnen werken aan de Nederlandse wegen. Ze doen veel onderzoek naar nieuwe materialen en stoffen die bijdragen aan de reductie van fossiele grondstoffen. Zo is onlangs voor het eerst bij het Drentse Assen Harsfalt aangebracht. In Harsfalt is het bitumen, dat gewonnen wordt uit ruwe aardolie, vervangen door een 100% biologisch bindmiddel. Op Schiphol liggen sinds kort een stuk weg en enkele parkeervakken die zijn gemaakt van hergebruikt plastic. En direct naast de Johan Cruijff Arena in Amsterdam ligt een weg van 100% circulair asfalt.

Harsfalt kan een belangrijke en grote stap zijn in de ontwikkeling van bio-asfalt, waarmee het asfalt van het Nederlandse wegennet de komende jaren toekomstbestendig vervangen kan worden. Dit 100% biologische bindmiddel bevat een mix van biologische oliën, hars en lignine uit olifantsgras. Alle bestanddelen en het mengsel zijn onderzocht op onder meer gezondheid, milieu, herbruikbaarheid, materiaaleigenschappen en mengseleigenschappen.
Mourik is één van de initiatiefnemers. Samen met NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en ReintenInfra is deze wegenbouwer de trotse ontwikkelaar van dit nieuwe asfaltmengsel. “Met de bijdrage van Esha en Miscancell en met steun van Asfalt Kennis Centrum maken wij het asfalt van de toekomst.”

Weg en parkeervakken van hergebruikt plastic

Op Schiphol liggen sinds kort een stuk weg en enkele parkeervakken gemaakt van hergebruikt plastic. Schiphol heeft dat samen met PlasticRoad, PreZero en VolkerWessels Infra Schiphol aangelegd vlakbij de Kaagbaantunnel. Het hergebruikt plastic afval is afkomstig van de luchthaven. Binnenkort zal nog een stuk plastic wegverharding naast een start- en landingsbaan worden aangelegd. De twee locaties zijn onderdeel van een test die moet uitwijzen of deze techniek in de toekomst een goed alternatief is voor de standaard asfalt- en betonwegen en het verbeteren van waterafvoer en -buffering. Als dat zo is, zal dat bijdragen aan een duurzamere infrastructuur op de luchthaven.

Circulaire oplossing voor wegverharding

De speciaal ontworpen wegverharding van PlasticRoad heeft dezelfde rijeigenschappen als asfalt. De plastic weg is een circulaire oplossing voor wegverharding die hemelwater opvangt, filtert en vervolgens geleidelijk in de grond laat zakken. Dit leidt tot een betere en natuurlijke waterhuishouding, zorgt bij hevige regelval voor een waterbuffer en draagt bij aan een verbeterde grondwaterstand.
Naast dat de wegverharding een tweede leven geeft aan plastic afval, is het makkelijk in onderhoud, heeft het ook een langere levensduur en is er in de productie en aanleg minder uitstoot dan traditionele wegverharding. Om ervoor te zorgen dat de plastic wegelementen niet slijten of de weg te glad wordt bij regenval, zit er op de bovenkant een laagje van steenslag.

Schiphol wil in 2030 uitstoot- en afvalvrije luchthaven zijn

De elementen gaan naar verwachting zo’n 30 jaar mee. Daarna kunnen de elementen opgeknapt worden voor direct hergebruik of wanneer delen niet geschikt zijn voor hergebruik worden deze weer als grondstof gebruikt voor nieuwe elementen. Schiphol werkt toe naar een uitstoot- en afvalvrije luchthaven in 2030.  
De test op Schiphol gaat een jaar duren. Gedurende deze periode wordt er gekeken hoe de plastic wegverharding zich houdt onder de intensieve belasting op de luchthaven. Gemeten wordt de slijtage, onderhoudsgevoeligheid en de algemene wegdekkwaliteit zoals dat ook gebeurt bij ‘normale’ wegen.

Circulair asfalt

Direct naast de Johan Cruijff ArenA legt Dura Vermeer, in opdracht van de gemeente Amsterdam, een weg aan die maar circa vijf jaar in gebruik zal zijn. Voor deze wegenbouwer een uitgelezen kans deze tijdelijke weg zo circulair mogelijk aan te leggen.

Voor de aanleg van deze weg is gebruik gemaakt van 100% circulair asfalt. Dit eigen mengsel van Dura Vermeer bestaat uit hergebruikt asfalt, secundaire grondstoffen en gerecyclede bitumen. Daarnaast is al het materiaal na einde levensduur van deze weg ook weer herbruikbaar. Hierdoor is dit mengsel volledig, dus 100%, circulair.

Het mengsel levert volgens de wegenbouwer een milieuwinst op van bijna 40% voor onder- en tussenlagen en 70% voor deklagen. En de kwaliteit is minimaal gelijkwaardig aan die van reguliere mengsels, aldus Dura Vermeer.

Lokaal hergebruik

Voor de weg is een ontwerp gemaakt met een hoge mate van lokaal hergebruik. Zo is de fundering gemaakt van betonafval uit de gemeente en worden de verlichting en het straatwerk hergebruikt vanuit andere lokale projecten. Ook het oude dak van het nabijgelegen sportcomplex Borchland komt terug in de weg. Het bedrijf Roof2Road heeft de dakbedekking geoogst en gerecycled tot herbruikbare bitumen, een belangrijk component van het circulaire asfalt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten