Liesbreuk? Consult en operatie in één dag
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Liesbreuk Centrum Zuyd, onderdeel van het Zuyderland Medisch Centrum in het Limburgse Sittard-Geleen, heeft de zogenaamde ‘one-stop’-behandeling van een liesbreuk ingevoerd. Dit houdt in dat een patiënt met een liesbreuk slechts één keer wordt gezien op de polikliniek en diezelfde dag nog wordt geopereerd. Hiermee wordt een tweede bezoek aan het ziekenhuis voorkomen.

‘Bij deze vorm van behandeling wordt er na verwijzing vanuit de huisarts door het ziekenhuis contact opgenomen met de patiënt’, vertelt chirurg Kostan Reisinger. ‘Blijft het vermoeden dat het om een liesbreuk gaat, is de patiënt relatief gezond én zijn er geen verdere bijzonderheden, dan plannen wij de operatie in. Op deze manier besparen we de patiënt en onszelf een tweede afspraak in het ziekenhuis.’

Standaard liesbreuk behandeling

In de normale situatie verwijst de huisarts een patiënt met een verdenking van een liesbreuk door naar de polikliniek. Daar stelt een specialist een aantal vragen en wordt lichamelijk onderzoek verricht. Gaat het inderdaad om een liesbreuk en wil de patiënt geopereerd worden (heeft iemand dusdanig veel last), dan wordt hij of zij ingepland voor een operatie. De zorg is dus verspreid over twee bezoeken aan het ziekenhuis. De visie van Liesbreuk Centrum Zuyd is dat deze vorm van laagcomplexe zorg niet persé nodig is. Wanneer de patiënt relatief gezond is én nog niet eerder geopereerd, dan kan deze zorg ook op één dag worden aangeboden. De eerste reacties op de pilot zijn erg positief.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten