Oud frituurvet wordt biobrandstof en geeft significante CO2-reductie
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Eco Fuels

Brandstofproducent Eco Fuels, gevestigd aan de Eemshaven in Groningen, zet oud frituurvet om in biobrandstoffen en brengt daarmee een CO2-reductie van 90 procent teweeg. Het bedrijf verzamelt en verwerkt daarvoor ongeveer 40% van de frituur- en keukenvetten in Europa.  Biodiesel is als bijmeng-brandstof ideaal in het vrachtvervoer over weg en water. Hoewel al volop onderzoek wordt gedaan om vrachtauto’s en schepen te voorzien van groene waterstof of elektriciteit, zal dit proces nog wel enige tijd vergen voordat het zo ver is. Biodiesel van Eco Fuels is nu al realiteit en draagt stevig bij aan de huidige klimaatdoelstellingen uit het EU-programma ‘Fit for 55’.

Geheel in die geest wordt ook het productieproces van Eco Fuels zélf verduurzaamd, zodat er ten slotte geen CO2-footprint meer overblijft. Samenwerken en innoveren met andere bedrijven in de Eemshaven op het gebied van restwarmte en groene stroom gaat dat mogelijk maken. De ambitie is om de meest duurzame en efficiënte biobrandstofproducent in Europa te zijn. De totale investering loopt in de miljoenen euro’s. Ook de werkgelegenheid in de Eemshaven krijgt door deze plannen een zetje, want de geleidelijke groei zal leiden tot extra banen. Eco Fuels verwacht vooral operators en laboratoriummedewerkers nodig te hebben.

Productiecapaciteit: 160.000 ton per jaar

“In 2021 hebben wij de productiecapaciteit opgevoerd naar 160.000 ton per jaar”, zo vertelt operationeel directeur Aart van Eekelen van de Bio Oil Group in de nieuwsbrief van ‘Groningen Seaports’. “Voor het maken van biobrandstof beginnen we nu eerst met het voorbehandelen van de grondstoffen. Daardoor worden we veel flexibeler bij de inzet van gebruikte vetten en kunnen wij onze nieuwe capaciteit meteen ten volste benutten, maar daarnaast eenvoudiger blijvend uitbouwen. ”Het moederbedrijf van Eco Fuels, de Bio Oil Group, zamelt in verschillende landen in Europa en Afrika oud frituurvet in, waaronder in Roemenië, Oostenrijk en Egypte. Op het onafhankelijk nieuwsplatform Innovation Origins gaat CEO Van Eekelen wat dieper in op het productieproces: “Op de locaties zelf behandelen we het frituurvet voor. Vervolgens vindt er verdere verwerking plaats, waaronder in de Eemshaven, om er vervolgens biodiesel van te maken.”
Uiteindelijk vindt de biodiesel van Eco Fuels zijn weg naar de pomp, zodat vrachtwagens hun tank er mee kunnen vol gooien. “We zijn een van de producenten van de biodieselcomponent die wordt verwerkt in de B7-brandstof. Die 7 staat voor een bijmenging van biobrandstof met zeven procent.”

Significante CO2-reductie

Door fossiele brandstoffen aan te lengen met biobrandstoffen vindt er een significante CO2-reductie plaats, tot zo’n 90 procent. Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van biodiesel nog verder te verminderen, denkt Van Eekelen. Vooral de samenwerking met andere bedrijven in de Eemshaven speelt daarbij een sleutelrol. “Een gedeelte van onze CO2-uitstoot zit hem momenteel nog in de energie, die we nodig hebben voor ons productieproces. We zijn van plan om de komende jaren verder te verduurzamen door de restwarmte en/of duurzame energiebronnen van andere bedrijven op Eemshaven te (her-)gebruiken. Veel bedrijven hier hebben een overschot aan energie. We zijn met verschillende partijen in gesprek om te kijken hoe we deze energie kunnen toepassen in onze bedrijfsvoering.”

Volwassen biobrandstoffenindustrie

Met de Europese ‘Fit for 55’ doelstelling moet in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% zijn verminderd. “In Nederland en Europa zijn we nu druk bezig om hier inhoud aan te geven”, zegt Van Eekelen. “Je ziet dat de biobrandstoffenindustrie een volwassen industrie is geworden. In 2010 waren veel van de betrokken bedrijven nog in de pilotfase. Momenteel zie je dat steeds meer grote brandstofproducenten inzetten op biobrandstoffen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten