Onderzoekers ontwikkelen manier om hernieuwbare brandstoffen te winnen uit uw oude kerstboom
bron: IPS - Afbeelding van Charlotte Govaert via Pixabay

Jaarlijks belanden miljoenen kerstbomen rond deze periode op het stort. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat uit dennennaalden van afgedankte kerstbomen een vloeistof kan worden gewonnen dat kan dienen als waterstofdrager en grondstof voor andere producten.

Na de feestdagen belanden kerstbomen vaak op een brandstapel op het dorpsplein of op het stort. In beide gevallen komt er een aanzienlijke hoeveelheid CO2 vrij. Bovendien pompt een traditionele kerstboomverbranding ook heel wat fijnstof in de atmosfeer.

Vele toepassingen

Britse onderzoekers hebben echter een eenvoudig proces ontwikkeld, met enkel water als solvent, om op basis van dennennaalden hydrozine te produceren, ook wel mierenzuur genoemd.

Dat is een veelzijdige vloeistof die kan worden gebruikt om waterstof op te slaan en te transporteren in brandstofcellen. Het kan ook dienen als conserveermiddel voor levensmiddelen en als grondstof in de landbouw en de industrie, onder meer in de leerlooierij.

Het onderzoek aan de Universiteit van Sheffield, gepubliceerd in het tijdschrift ACS Sustainable Chemistry & Engineering, bouwde voort op een eerdere studie. In 2018 werd al ontdekt dat de naalden van kerstbomen een tweede leven kunnen krijgen als grondstof voor industriële processen. Nu ontwikkelden de onderzoekers een nieuwe techniek waarbij hydrozine veel efficiënter werd bekomen.

Voetafdruk

Indien dennennaalden op grote schaal zouden verwerkt worden tot hydrozine, zou dat chemicaliën kunnen vervangen die momenteel op minder duurzame manier worden geproduceerd. Bovendien kan het de voetafdruk van de verwerking van kerstbomen drastisch verminderen.

In België en Nederland samen worden jaarlijks zo’n 6 miljoen kerstbomen verkocht, waarvan een meerderheid na de feestperiode op het stort belandt. Elke boom stoot bij ontbinding 16 kilogram broeikasgassen uit, aldus de Britse onderzoekers. Op die manier zouden jaarlijks duizenden tonnen broeikasgassen kunnen worden bespaard.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten