Nieuwe mais kan Afrikaanse oogsten redden
bron: IPS - Afbeelding van Whisker Flowers via Pixabay

Nederlandse onderzoekers hebben een maisvariant ontdekt die beter bestand is tegen het “heksenkruid” Striga. Zo kunnen ze de oogsten waar miljoenen Afrikanen van afhangen op termijn redden.

In Afrika zijn miljoenen mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk van mais. Die oogsten worden bedreigd door een ogenschijnlijk mooi plantje met paarse bloemen: het parasitaire “Striga”.

Het plantje wordt niet voor niets heksenkruid genoemd. De zaden van de Strigaplant sluimeren in de bodem en komen in actie door specifieke plantenhormonen die worden afgescheiden door de wortels van planten zoals mais. Striga dringt vervolgens de wortel binnen om als een vampier de voedingsstoffen en water af te tappen, waardoor soms hele oogsten mislukken.

Harro Bouwmeester, hoogleraar Plantenhormoonbiologie aan de universiteit van Amsterdam, doet er al jaren onderzoek naar. “Tot wel 60 procent van de landbouwgrond in Afrika is besmet met dit parasitaire onkruid, wat resulteert in verliezen bij de productie van sorghum, gierst, mais en rijst van in totaal meer dan 10 miljoen ton graan”, zegt hij. “Striga bedreigt zo de voedselvoorziening van zo’n 300 miljoen Afrikanen.”

Nieuwe variant in de maak

Een onderzoeksteam onder leiding van Bouwmeester heeft nu ontdekt dat een Noord-Amerikaanse maisvariant resistent is tegen Striga. De wortels van die variant scheiden een ander mengsel van hormonen af. Op die manier zijn ze minder vatbaar voor Striga.

“Datzelfde principe willen we nu gebruiken om de mais die in Afrika groeit resistent te maken voor Striga”, zegt Bouwmeester. De volgende twee jaar wil het team daaraan werken.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Science.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten