Sociaal-maatschappelijke agenda voor Brainport Regio Eindhoven – iedereen moet mee kunnen doen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto gemeente Eindhoven

Onderzoekcijfers maken duidelijk dat de Brainport Regio Eindhoven zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste motoren van de Nederlandse economie. Analisten verwachten dat het niet lang meer zal duren voordat de regio op plek één zal staan. Eindhovens’ burgemeester Jeroen Dijsselbloem refereerde in zijn nieuwjaarstoespraak aan deze voorspelling en koppelde er onmiddellijk een ‘sociale agenda’ aan vast met de titel ‘Brainport voor elkaar’. Want ondanks de economisch zeer sterke positie en de goede vooruitzichten, aldus de burgemeester, groeit het aantal mensen met serieuze financiële problemen. “Het tempo van ontwikkelingen wordt niet door iedereen meegemaakt. Het succes van deze regio is pas compleet als alle inwoners van onze regio kunnen aanhaken en meeprofiteren. Als iedereen kan meedoen.”

Op de vraag hoe, gaf de burgemeester aan de duizend toehoorders meteen het antwoord: “Bijvoorbeeld door te voorkomen dat werknemers in de schulden komen, door functioneel analfabetisme te bestrijden, door huiswerkbegeleiding zorgen dat het talent van kinderen zichtbaar wordt. Kortom, door met gezamenlijke kracht sociaal-maatschappelijke vraagstukken aanpakken.”

De afgelopen decennia heeft de Brainport Regio zich sterk ontwikkeld, aldus Jeroen Dijsselbloem. “De intensieve samenwerking tussen overheid, industrie, kennis- en onderwijsinstellingen, heeft geresulteerd in een wereldwijde koppositie in een aantal sleuteltechnologieën, de aanwezigheid van duizenden florerende bedrijven in heel diverse markten en brede werkgelegenheid in vele sectoren. Innovaties uit Brainport bieden antwoord op urgente maatschappelijke uitdagingen zoals op het vlak van energie, klimaat, gezondheid.”

Brainport Eindhoven: een unieke kans voor Europa

En nog steeds liggen er volgens de burgemeester meer dan genoeg kansen voor Eindhoven en omgeving om zichzelf verder te ontwikkelen. “De Brainport is inmiddels in de internationale discussie over strategische onafhankelijkheid en het belang van technologie daarin, ook een unieke kans voor Europa. Dat besef is ook in Brussel geland. De producten en diensten die hier worden ontwikkeld, maken Europa minder afhankelijk van andere landen of regio’s en versterken de Europese strategische autonomie.”
Voor de komende tien jaar wordt een groei van 70.000 arbeidsplaatsen in zuidoost-Brabant voorzien. “En dat is mooi”, vervolgde Jeroen Dijsselbloem, “maar het stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen. Want hoe gaan we ervoor zorgen dat er betaalbare woningen voorhanden zijn voor iedereen? En wat betekent deze groei voor onze bereikbaarheid, de duurzaamheid en de leefbaarheid van onze regio? Als we zoveel huizen moeten bouwen en extra infrastructuur moeten aanleggen om de vervoersstromen in goede banen te leiden, waar is het dan nog rustig en groen?”

“Zorgen dat we een gemeenschap blijven vormen.”

Volgens Eindhovens’ eerste burger zijn er verschillende manieren om met groei om te gaan en refereerde hiervoor aan het Amerikaanse Silicon Valley. “Daar groeiden de bomen tot in de hemel. Maar woningen zijn er onbetaalbaar geworden, het gebied is volgebouwd en doordat een ruimtelijke en sociale planning ontbrak is die regio voor veel mensen onleefbaar geworden. Laten we daarvan leren en de regie nemen. We gaan het hier anders doen. Slimmer en socialer. Om te zorgen dat we een gemeenschap blijven vormen.”

“Sociaal-maatschappelijke agenda samen verder ontwikkelen.”

Dijsselbloem deed een oproep om “net zoals we onze economie samen hebben opgebouwd, zo moeten we ook onze sociaal-maatschappelijke agenda samen verder ontwikkelen. Daarom hebben we, net als binnen de triple helix, opnieuw onze krachten gebundeld.” Waarop hij het nieuws aankondigde dat Brainport Partnerfonds, Impact040, Brainport Development, Samen voor Eindhoven, de gemeente Helmond en de gemeente Eindhoven het initiatief hebben genomen om de krachten te bundelen om te werken aan een gezamenlijke sociale agenda onder de nieuwe naam: ‘Brainport voor elkaar’. Onmiddellijk eraan toevoegend: “Iedereen kan zich daarbij aansluiten. Alle regiogemeenten, het bedrijfsleven en ook de maatschappelijke organisaties nodigen we nadrukkelijk uit mee te doen, aan te sluiten en mee te helpen. Samen helpen we.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten