Concrete stappen naar verduurzaming van de zorg
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Erasmus Medisch Centrum

Brancheorganisaties, kennisinstellingen, zorgverzekeraars, banken en de centrale overheid hebben met de Green Deal 3.0 nieuwe en betere afspraken gemaakt over het verduurzamen van de zorg. Dit akkoord zet in op de verduurzamingstransitie in de zorgsector en maakt de acties voor de komende jaren concreter.

Klimaatverandering en milieuverontreiniging zorgen voor een stijgende en veranderende zorgvraag. De toenemende zorgvraag leidt op zijn beurt tot stijgende druk op de zorg en op de zorgkosten. Veel zorgprofessionals zijn dan ook voor een snelle transitie naar een klimaatneutraal zorgstelsel.

Minister Ernst Kuipers van VWS over het akkoord: “De noodzaak om te verduurzamen in de zorg is groter dan ooit. Het is een noodzakelijke opgave en zeker geen makkelijke. Ik heb er vertrouwen in dat we met de Green Deal 3.0 samen met de sector concrete stappen zetten naar een duurzame toekomst.”

De thema’s en doelstellingen

Het verduurzamen van de zorg beschouwen de partijen als een gezamenlijke opgave. De concrete doelen moeten bijdragen aan een onomkeerbare transformatie naar een zorgstelsel en zorgsector met minimale impact op klimaat en milieu in 2050.

Het akkoord bestaat uit vijf thema’s:

  1. gezondheidsbevordering
  2. kennis en bewustwording
  3. CO2-uitstoot
  4. circulair werken
  5. medicatie.

Aan deze thema’s wordt in de periode van 2023 tot en met 2026 gewerkt om te komen tot meer duurzame zorg.

Het eerste doel is meer inzet op gezondheidsbevordering van patiënten, cliënten en medewerkers in de zorg. Het tweede doel is het vergroten van de bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en milieu. Op het gebied van CO2-uitstoot wordt gestreefd naar 55% minder directe CO2-uitstoot in 2030 t.o.v. 2018 en klimaatneutrale zorg in 2050. Met de deal wordt ook gewerkt aan 50% minder primair grondstoffengebruik in 2030 (t.o.v. 2016) en maximaal circulaire zorg in 2050. Ten slotte moet de deal bijdragen aan het verminderen van de milieubelasting van medicatie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten