Gat in ozonlaag sluit zich binnen enkele decennia
bron: IPS - Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De ozonlaag is goed op weg om zich binnen vier decennia te herstellen, blijkt uit een VN-rapport. De inspanningen die daarvoor nodig zijn, komen ook het klimaat ten goede.

Elke vier jaar beoordeelt een wetenschappelijke commissie de strijd tegen het gat in de ozonlaag. Uit het laatste rapport blijkt dat de stoffen die verantwoordelijk waren voor dat gat nu voor 99 procent zijn uitgefaseerd.

Het Montrealprotocol, het akkoord uit 1987 om schadelijke stoffen zoals CFK’s te bannen, blijkt dus een succes, zegt de commissie. Het heeft geleid tot een aanzienlijk herstel van de laag en een verminderde blootstelling van de mens aan schadelijke UV-stralen van de zon.

Het gat boven Antarctica kan tegen 2066 volledig hersteld zijn. Boven de Noordpool zal dat in 2045 het geval zijn, in de rest van de wereld zal de laag al in 2040 weer hersteld zijn.

Goed voor het klimaat

“Dat het herstel van de ozonlaag op schema ligt, is fantastisch nieuws”, zegt Meg Seki van het Ozonsecretariaat van het VN-Milieuagentschap (Unep). “De impact van het Protocol van Montreal kan niet genoeg worden benadrukt.”

Dat akkoord heeft bovendien een positieve impact op het klimaat, stelt de commissie. Een amendement uit 2016 vereist immers ook een uitfasering van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s). De uitfasering van die sterke broeikasgassen helpt de klimaatverandering met 0,3 tot 0,5 graden Celsius te beperken.

“Ozonactie schept een precedent voor klimaatactie”, zegt Petteri Taalas, hoofd van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). “Het succes toont ons wat er gedaan kan en moet worden – met spoed – om af te stappen van fossiele brandstoffen, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo de temperatuurstijging te beperken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten