Kinderen met een hersenaandoening spelenderwijs trainen voor een betere kwaliteit van leven
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Kinderen met een neurologische aandoening hebben als bijkomende problematiek vaak leer- en ontwikkelingsstoornissen. In samenwerking met de Eindhovense startup Artistotle Technologies gaat het Centrum voor Neurologische Leer- en Ontwikkelingsstoornissen van Kempenhaeghe in het Noord-Brabantse Heeze werken aan de ontwikkeling van een computergestuurde trainingstool die op maat kan worden aangepast aan het kind. Hiermee kunnen kinderen met een neurologische aandoening spelenderwijs breinfuncties trainen die hen belemmeren in het alledaagse functioneren en leren op school, zoals geheugen, aandacht en planningsvaardigheden. Dat vergroot hun kwaliteit van leven.

Kempenhaeghe en Aristotle Technologies zijn een samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van deze trainingstool voor kinderen met neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen, zoals aangeboren en niet-aangeboren hersenletsel en ook Duchenne spierdystrofie, neurofibromatose en epilepsie.

Dr. Jos Hendriksen, klinisch neuropsycholoog van Kempenhaeghe: “Er ligt een grote uitdaging omdat deze kinderen in hun leren bedreigd worden door de brein-gerelateerde problemen. Hoe vroeger gestart kan worden met training op maat van het brein, hoe groter en breder het effect op leerprestaties en gedrag ook op latere leeftijd. Vergeet daarbij ook niet dat leren en gedragsmatig functioneren en opbouw van zelfvertrouwen hand in hand gaan en elkaar wederzijds beïnvloeden.”

Unieke expertise

Het Centrum voor Neurologische Leer- en Ontwikkelingsstoornissen van Kempenhaeghe heeft in Nederland een unieke expertise op het gebied van leren en gedrag bij kinderen met neurologische aandoeningen. Door de samenwerking met Aristotle Technologies kan deze expertise worden ingezet voor de ontwikkeling van behandelmogelijkheden. Training van het brein als informatieverwerkingssysteem is daarbij een optie waar brede interesse voor bestaat en waarin input vanuit de technologie onmisbaar is.

Proeftuin

Binnen Kempenhaeghe zal een ‘proeftuin’ worden ingericht waarbij gekeken wordt of de ontwikkelde trainingen aansluiten bij de beleefwereld van schoolgaande kinderen. Kinderen krijgen tijdens de training steeds feedback over hun prestatie, waardoor ze hun gedrag meteen kunnen bijsturen. Er worden nieuwe trainingstools ontwikkeld met nieuwe individuele oefeningen en taken om zo het brein verder te trainen. De trainingstool zal ook worden ingezet in de polikliniek van het Centrum voor Neurologische Leer- en Ontwikkelingsstoornissen.

Samen voor een vitale samenleving

Maurits Overmans, co-founder en CEO van Aristotle Technologies: “De samenwerking met Kempenhaeghe is voor ons een mooi voorbeeld hoe partijen in de Brainportregio Eindhoven samen kunnen komen om te innoveren voor een vitalere samenleving. Kempenhaeghe en Aristotle Technologies zullen hierin elkaar voortdurend uit blijven dagen om te excelleren in wat ons beide zo sterk inspireert: het trainen van kinderen met cognitieve uitdagingen, zodat ze het meeste uit hun leven kunnen halen. Ik kijk uit naar de resultaten die wij als team samen met Kempenhaeghe gaan behalen.”

Samenwerking met PSV

Aristotle Technologies en Kempenhaeghe leerden elkaar kennen via een samenwerking met de PSV Academy Eindhoven. In deze unieke samenwerking zijn er aan de ene kant kinderen met een gezond brein en talent voor beweging en voetbal, en aan de andere kant kinderen met een neurologische aandoening voor wie leren en bewegen wordt bedreigd. De gezamenlijke expertise die hieruit voortkomt, kan leiden tot nieuwe inzichten en methodieken zowel op het gebied van diagnostiek en zorgverlening als in de begeleiding en opleiding binnen de PSV Academy.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten