Nieuwe zonnereactor maakt grondstoffen van CO2 en plastic afval
bron: IPS - foto: Reisner Lab

Britse wetenschappers hebben een reactor ontwikkeld die plastic afval en CO2 kan transformeren in duurzame brandstoffen en bruikbare chemische stoffen, en dat enkel op basis van zonne-energie. 

De reactor, die ontwikkeld is aan de Universiteit van Cambridge, kan twee afvalstromen omzetten in bruikbare stoffen. In Nature Syhthesis beschrijven de onderzoekers hoe CO2 werd omgezet in syngas, een belangrijk onderdeel in duurzame brandstoffen. In een volgende test werden plastic flessen werden omgezet in glycolzuur, een veelgebruikt product in de cosmetica. 

Het systeem kan volgens de universiteit makkelijk aangepast worden om verschillende stoffen te verwerken, door de katalysator te veranderen. 

Game changer

“Een technologie die zowel plasticvervuiling als broeikasgassen kan verwerken, kan een gamechanger worden in de ontwikkeling van een circulaire economie”, zegt Subhajit Bhattacharjee, hoogleraar Chemie aan de Universiteit van Cambridge. “Wat zo speciaal is aan dit systeem, is de veelzijdigheid en aanpasbaarheid – we maken nu nog vrij eenvoudige molecules op basis van koolstof, maar in de toekomst kunnen we in staat zijn om veel complexere producten te maken.”

Het team heeft recent nieuwe middelen van de Europese Onderzoeksraad gekregen om de reactor verder te ontwikkelen. De volgende vijf jaar hopen ze zo complexere molecules te produceren. Ze hopen op termijn een recyclagefabriek te kunnen maken die volledig op zonne-energie draait.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten