Bijdragen aan het leven van een ander: Philips en PSV zoeken bloedverwanten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Philips

Eredivisieclub PSV en ‘founding father’ Philips zijn deze week een bijzondere samenwerking gestart.  Onder het motto ‘Philips en PSV zoeken bloedverwanten’ roepen zij supporters op zich aan te melden als bloed- of plasmadonor. De eerste concrete actie hiervoor is zaterdagavond, 21 januari, met de wedstrijd PSV-Vitesse, die geheel in het teken van de campagne staat. Maar liefst 40 medewerkers van Bloedbank Sanquin en Philips vormen een promotieteam bij de ingangen van het stadion om de supporters te enthousiasmeren donor te worden. Daarvoor moet eerst de bloedgroep worden bepaald. Dit gebeurt met een prikje in de vinger in de speciale mobiele bloedbank die een plaats heeft gekregen bij het stadion. Ook is er in het stadion aandacht via LED-boarding, stadionschermen, Sanquin-mascotte Pelle en de stadionspeaker. Tot en met 14 juni, dan is het Wereldbloeddonordag, doen Philips en PSV diverse communicatie-acties om de supporters te bereiken, zowel online als offline.

Een op de vier mensen heeft ooit donorbloed nodig om te genezen of zelfs in leven te blijven. Door vergrijzing van de groep bloeddonors, dreigt er een tekort. Bloed is van levensbelang voor talloze patiënten. Van bloedtransfusies voor mensen met kanker tot het redden van iemand na een auto-ongeluk. En van het ontwikkelen van medicijnen tot het in leven houden van een te vroeggeboren baby.

In Nederland zorgt not-for-profit organisatie Sanquin voor de bloedvoorziening. Dat doet Sanquin, samen met ongeveer 400.000 donors, voor een beter leven van de patiënt. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, houdt de organisatie zich bezig met het maken van reagentia, het verrichten van onderzoek en het verzorgen van onderwijs.

De campagne is officieel afgetrapt onder aanvoering van Sylvia van Es, president van Philips Nederland, Marcel Brands, algemeen directeur van PSV en Daphne Thijssen-Timmer, directeur van Sanquin Bloedbank. Er is een mooie campagnefilm gemaakt, waaraan bekende namen zoals Guus Hiddink, John van den Heuvel, Ruud van Nistelrooij, Eveline Wu, Ronald Koeman, Luuk de Jong, Esmee Brugts, Chiel de Winter en burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven, belangeloos hebben meegewerkt. Ook rijdt er een grote bestickerde mobiele bloedbank in en rond Eindhoven.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De president van Philips Nederland, Sylvia van Es, zegt het belangrijk te vinden dat Philips ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt: “We hebben al langere tijd een samenwerking met Sanquin, waarbij we onze medewerkers oproepen onder werktijd bloed te doneren. Dat past bij ons gezondheidstechnologiebedrijf met roots in Eindhoven. Vanwege het naderende tekort aan donors, breiden we nu samen met PSV de zoektocht uit naar nieuwe donors in de gehele regio. Zo maken we samen nog meer impact.”

“Onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

De algemeen directeur van PSV, Marcel Brands, zegt trots te zijn op het gezamenlijke initiatief: “PSV en Philips zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen willen we graag voetbaloverstijgende impact maken in de regio. Dat is de kracht van onze samenwerking. Het is bijzonder om te zien dat vervolgens veel bekenden zich achter ons initiatief scharen en zich aan deze campagne hebben verbonden.”

“Patiënten rekenen op deze geneesmiddelen.”

“Talloze patiënten in Nederland hebben bloed nodig, bijvoorbeeld tijdens de behandeling van kanker of na een verkeersongeluk. Daarnaast zien we jaarlijks de vraag stijgen naar geneesmiddelen die uit bloed- en plasmadonaties worden bereid. Patiënten rekenen op deze geneesmiddelen om hun leven te draaglijker te maken of zelfs te redden”, benadrukt Daphne Thijssen-Timmer, directeur van Bloedbank van Sanquin. “Daarom is het zo belangrijk om meer donors te vinden die bereid zijn om plasma of bloed te doneren. In de regio Eindhoven is behoefte aan duizenden extra donors. Dankzij deze bijzondere inzet van Philips en PSV hopen we meer Brabanders en Nederlanders te vinden die bereid zijn om donor te worden. Zij dragen dan direct bij aan het leven van een ander en krijgen er – dankzij onze controles voor bloedveiligheid – inzicht in hun eigen gezondheid voor terug.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten