De echo van Cor – Een nieuw lichtje in de duisternis
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een nieuw lichtje in de duisternis

Traditiegetrouw begin ik met mijn wekelijkse nabeschouwing van het gepubliceerde goede nieuws op deze site met de cartoon. Deze keer ‘gewijd’ aan de hightech-ratten, maar ook die maken af en toe een foutje, blijkt wel .. …Het zijn net mensen! Ik blijf cartoons en strips erg leuk vinden: Henk en Toos , Dirkjan en Joop Klepzeiker enz. Ik heb ze allemaal. Erg leuk om te lezen en kijken, gelukkig. Dat vinden mijn kleinzoons ook. Dat stukje opvoeding is alvast een mooi begin …

Nu we het toch over kinderen hebben: in Heeze (Noord-Brabant) bij Kempenhaeghe (Centrum voor Neurologische Leer – en Ontwikkelingsstoornissen) ontwikkelen ze een computergestuurde trainingstool om kinderen met een hersenaandoening spelenderwijs te trainen voor een betere kwaliteit van leven. Daar moet toch iedereen vrolijk van worden. Echt Goed Nieuws dus. Er zou eigenlijk ook wel een dergelijk centrum voor volwassenen moeten komen. Misschien bestaat het wel. Dan kunnen we daar een paar wereldleiders naar toe sturen …

De volgende fase in het leven van een kind is het tienerschap en wat blijkt: blije tieners lopen later minder kans op hart- en vaatziekten. Lekker in je vel zitten is dus goed voor je en eigenlijk weten we dat allemaal wel, al is het voor heel veel mensen natuurlijk niet zo vanzelfsprekend. Pak Oekraïne, Iran, Afghanistan enz. enz. Dus beste tieners , luister goed naar deze ‘bijna-pensionado’: probeer wel een beroep/vak te gaan doen dat je echt leuk vindt (en waar je dan ook meestal wel goed in bent) zodat je in ieder geval elke dag met plezier naar je werk gaat !!! Jullie relaties daar hebben we het nog wel eens over …

Als je dan nog wat ouder bent (net als ik 55+) dan heb je (als je een beetje geluk hebt) wat meer tijd om af en toe weg te gaan en wat blijkt: dagtrippers hebben gelijk, want wie er vaker op uittrekt leeft gezonder. Je hoeft niet het vliegtuig in te stappen om dat te bereiken, 25 kilometer is al prima, vrienden of familie bezoeken is al goed voor je en zeker als je met de fiets gaat, dan is ook het milieu blij. Dus plan dat middagje vriendenbezoek, uit goed voor u!

Bijkomend voordeel (als je tenminste met de fiets gaat ) is dat zes minuten intensieve lichaamsbeweging het begin kan zijn van het vertragen van de ziekte van Alzheimer. Dus een reden temeer om die vriendin of vriend op te zoeken vanwie je in je achterhoofd weet dat het eigenlijk al te lang geleden is dat je er geweest bent. Regel dat nou voordat je spijt krijgt dat je niet geweest bent! Het zorgt voor Goed Nieuws voor jezelf en voor je vrienden …

Mocht je onverhoopt toch ziek worden na alle goede tips (niet te hopen) dan zijn er nu in ieder geval slimme kankermedicijnen die moeten leiden tot betere overlevingskansen en dat is natuurlijk ook weer Goed Nieuws. De wetenschap staat niet stil gelukkig, puntje van aandacht blijft wel (ik heb ’t al vaker geschreven): prijs en beschikbaarheid voor iedereen! Dus terug naar de situatie dat we zelf weer de touwtjes in handen nemen en niet alleen maar focussen op winst. Kom op lhbti+ politici (zal wel teveel gevraagd zijn ……).

Wat de zorg ook doet is concrete stappen zetten naar verduurzaming. Iedereen die ermee te maken heeft (ook verzekeraars en banken) hebben met de Green Deal 3.0 nieuwe en betere afspraken hierover gemaakt. Goede zaak, als het maar niet nóg duurder wordt en de zorg volop beschikbaar blijft. Zo ben ik benieuwd (speelt al vanaf 1993 ) hoe het met de kinderhartcentra gaat aflopen. Ik hoop dat Groningen open blijft en dat het midden en het zuiden van Nederland niet vergeten worden. Dit jaar gaan we het horen.

Wat in ieder geval Goed Nieuws is, is dat het gat in de ozonlaag zich sluit binnen enkele decennia mede door het afschaffen van de Cfk’s (gas in koelinstallaties waar nu een alternatief voor gevonden is dat veel minder schadelijk is). Misschien dat we hierdoor de opwarming van de aarde toch nog weten te beperken, zodat we niet allemaal natte voeten krijgen. Laten we het hopen. Ik begin het vertrouwen wat het klimaat betreft wel een beetje terug te krijgen. Samen gaan we het fixen!

Nog meer hoop krijg ik ook van president Lula da Silva van Brazilië. Hij wil de armoede en ongelijkheid aanpakken en ik heb in hem toch wel veel meer vertrouwen dan in het ‘sujet’ Bolsonaro. Wat ben ik blij dat hij opgedonderd is, onbetrouwbaar mannetje. En voor het regenwoud hoeven we nu ook wat minder te vrezen, dus ook daar brandt een nieuw lichtje in de duisternis. Hopelijk maakt hij de verwachtingen waar, we zullen maar positief blijven! Hoopvol dus in ieder geval voor Brazilië.

Er is niet alleen hoop voor het regenwoud en dus voor de aardbol, maar ook voor de provincie Groningen: rifblokken van slib in plaats van beton voor herstel van het ecosysteem. Klinkt goed, op deze blokken (van slib uit Delfzijl) kunnen oesters en mosselen een nieuw rif bouwen en een nieuwe onderwaterwereld creëren voor planten en waterdieren  Super, 4 vliegen in een klap: slib dat hergebruikt wordt (1), geen beton meer maken (2),  geen stikstofprobleem (3) en goed voor plant en dier (4). Kijk, alweer een extra sprankje hoop voor ons wereldje. Het wordt nog wel eens wat …!

En ook mooi nieuws voor Afrika: nieuwe maïs kan oogsten redden. Nederlanders (uiteraard) hebben een nieuwe maïsvariant ontdekt die beter bestand is tegen het “heksenkruid” Striga. Zo kunnen ze de oogsten redden waar miljoenen Afrikanen van afhankelijk zijn, voor zichzelf en voor hun dieren. Goed voor de Afrikaners en jammer voor het vervelende plantje. De maïs scheidt andere hormonen af en daar kan het heksenkruid niet zo goed tegen of ze vinden het minder lekker. Je vraagt je weer af: hoe komen ze erop? Slim die Hollanders en die Brabanders.

En zeker die Brabanders. Kijk maar naar Brainport Regio Eindhoven met tegenwoordig Jeroen Dijsselbloem mede aan het roer en ‘ons’ topbedrijf ASML waar de hele wereld iets van vindt en zeker ‘onze’ Joe waar Mark en Wopke op bezoek zijn geweest. Slim gebiedje hier (Helmond hoort er ook bij, hoor!) en beter nog: er komt een sociaal-maatschappelijke agenda voor de Brainportregio, want iedereen moet mee kunnen doen en dat is fijn. Geld is één, daarmee ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is twee en zoals de Brabanders zijn , dat doen ze !!! Zorgen dat we een gemeenschap blijven. Simpel gezegd, maar zo dient het te gaan. En burgemeester Jeroen vertrouw ik wel, dus ook dit project. Goed geregeld dus.

Tot slot voor deze week nog een mooie afsluiter en wel uit het Noord-Brabantse dorp Den Dungen (bij Den Bosch ) waar “bomen met een boodschap“ staan. In bomentuin d’n Hooidonk staan op 7,5 hectare wel 2000 bomen in 1800 variëteiten. Kijk dat is niet zomaar een “arboretum“ (bomentuin)! Een van de mooiste in Europa zelfs, gerund door Frens en Mia van den Biggelaar, 76 en 72 jaar oud! Super knap van deze “oudjes“. Daar ga ik zeer beslist een keer naar toe. Dit “bos“,  nee, dit “arboretum” is zonder commercieel oogmerk en wordt gerund door vrijwilligers. Alle bomen die er staan dragen een eigen verhaal en boodschap met zich mee! Petje af. Zo kan het dus ook, beste ondernemers, die alleen aandeelhouders tevreden willen stellen en het maatschappelijke aspect gemakshalve even uit het oog verloren hebben!

Tot volgende week.
Geef aan Goed Nieuws (ook in Nederland voortaan) en Oekraïne.
Koop Lokaal en niet bij Ali.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten