Eerste vrouwelijke rector van Eindhoven University of Technology (TU/e) is een Vlaamse
bron: UAntwerpen - foto: (c) Marco Martens

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft aangekondigd dat zij een vrouwelijke rector magnificus zal krijgen. Deze rector komt uit Vlaanderen. Op dit moment is Silvia Lenaerts (1966) vicerector Valorisatie & Ontwikkeling en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Sinds 2007 leidt zij daar een onderzoeksgroep die zich richt op duurzame energie, lucht- en watertechnologie. Sinds 2016 is ze vicerector.

“Dat iemand van onze universiteit wordt ‘weggeplukt’ om elders rector te worden, maakt ons fier”, zegt rector van de UAntwerpen Herman Van Goethem. “Silvia heeft het externe netwerk van UAntwerpen fundamenteel versterkt.”

Aan de Belgische universiteiten wordt een nieuwe rector traditioneel gekozen door de academische gemeenschap: alle geledingen, van studenten tot professoren, kunnen hun stem uitbrengen. In Nederland ligt dat anders: daar wordt een nieuwe rector na internationale headhunting geselecteerd en benoemd door de Raad van Toezicht van de universiteit. Die eer valt te beurt aan prof. Silvia Lenaerts: zij wordt op 15 mei de eerste vrouwelijke rector van Eindhoven University of Technology (TU/e).

“We zijn bijzonder trots en tevreden dat we mevrouw Lenaerts kunnen aanstellen als nieuwe rector magnificus”, zegt Peter Wennink, voorzitter Raad van Toezicht van de TU/e en CEO van het Nederlandse hightechbedrijf ASML. “De adviescommissie was unaniem enthousiast over haar kwaliteiten. We krijgen met haar een sterke rector, een topwetenschapper met grote ervaring in onderzoek en onderwijs. Ze heeft overtuigende verbindende kwaliteiten en sterk leiderschap. Zij zal samen met de andere leden van het College van Bestuur de verwachte ontwikkelingen van de universiteit vorm kunnen geven.”

“Ik vind het een eer en een genoegen om deze verantwoordelijkheid te mogen opnemen bij de TU/e, een topuniversiteit met een centrale rol in een van de sterkste hightech-ecosystemen van Europa”, vertelt Silvia Lenaerts. “Ik geloof in mensen en de connectie tussen mensen. Ik geloof in samen groeien door vertrouwen, openheid en langetermijnsamenwerking, om samen te bouwen aan een slimme en duurzame samenleving. Ik kijk er enorm naar uit om samen met iedereen bij de TU/e aan de slag te gaan.”

Lenaerts lag in Antwerpen aan de basis van het valorisatiebeleid, het verzilveren van de wetenschappelijke kennis. “Daar zijn we haar zeer dankbaar voor”, zegt UAntwerpen-rector Herman Van Goethem. “De structuur is er, daar kunnen we verder op bouwen. Vanzelfsprekend wensen we Silvia veel succes in Eindhoven. Het is een hele eer om te worden aangezocht voor een dergelijke mooie functie. Deze ‘transfer’ toont ook de impact van onze universiteit.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten