Streven naar afvalvrije stations ingezet door inname van miljoenen plastic flesjes
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto NS

De primeur was voor reizigers op Utrecht Centraal. Zij kunnen sinds kort lege plastic flesjes met statiegeld inleveren. De Nederlandse Spoorwegen (NS) is een van de eerste partijen die in publiek domein lege statiegeldflesjes inzamelt. NS heeft het streven om uiteindelijk op 50 stations innamepunten voor statiegeldflesjes te hebben. Op ieder klein flesje zit 15 eurocent statiegeld, op grote flessen zit 25 eurocent. Naast Utrecht Centraal kunnen inmiddels ook op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal plastic flesjes ingenomen worden. Dat zijn meer dan 15 miljoen kleine plastic flesjes per jaar die alleen al op deze 5 grote stations ingezameld kunnen worden.

NS streeft samen met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Waar duurzame materialen, afkomstig van een hernieuwbare of gerecyclede bron gebruikt worden. Waar alle materialen gerecycled worden door overgebleven afvalstromen gescheiden aan te bieden voor recycling, zodat materialen opnieuw gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten.

Door de inzameling van PET-flesjes op stations wordt een belangrijke stap gezet naar afvalvrije stations en dragen treinreizigers bij aan de landelijke doelstelling om 90 procent van alle plastic flesjes in te zamelen en opnieuw te gebruiken.  Op de vijf grootste stations komen 17 automaten te staan waar statiegeld flesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens 17 stations aan toegevoegd worden. Voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes werden er ieder jaar 36 miljoen plastic flesjes weggegooid op de stations en in treinen in Nederland.

Geld terug

Reizigers krijgen eenvoudig hun statiegeld uitgekeerd met Tikkie door met hun mobiel de QR-code te scannen waarmee het via de Tikkie-app binnen enkele tellen op hun bankrekening staat. Ook is het mogelijk het statiegeld via de automaat te doneren aan de Plastic Soup Foundation. De zogenoemde Reverse Vending Machines (inlevermachines) die NS heeft aangeschaft zijn ook geschikt voor de inname van statiegeldblikjes. Zodra het landelijk statiegeld op blik is ingevoerd kunnen er ook blikjes worden ingeleverd bij deze automaten op de stations.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten