Slimme toepassingen voor duurzame landbouw en voedselvoorziening
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto OnePlanet Research Center

OnePlanet Research Center (*) staat in de startblokken om de komende zes jaar sensoren te ontwikkelen voor onder meer toekomstgerichte landbouwsystemen en de groei van plantaardige eiwitten. Deze sensoren zullen bijdragen aan een duurzame voedselvoorziening. Daarbij maakt het onderzoekscentrum gebruik van geïntegreerde fotonica. Deze sleuteltechnologie maakt de sensoren sneller, lichter, duurzamer en uiteindelijk goedkoper. OnePlanet kreeg voor de ontwikkeling van de sensoren, eerder dit jaar, vanuit PhotonDelta een bijdrage toegekend uit het Nationaal Groeifonds. Vanaf 2023 start OnePlanet met de ontwikkeling van zes toepassingen die onder meer de groei van gewassen meten, de kwaliteit en kwantiteit van eiwitten in plantaardig voedsel en de uitstoot van stikstof in de lucht.

Geïntegreerde fotonica maakt gebruik van fotonen (licht) – in plaats van elektronen (elektriciteit) – om informatie over te dragen en te verwerken. Fotonische chips, ook wel photonic integrated circuits (PIC’s) genoemd, integreren fotonische functies in microchips. Deze chips ondersteunen duurzame, schaalbare, betaalbare en energiezuinige oplossingen die nodig zijn voor bijvoorbeeld toekomstgerichte voedselproductie, het fijnmazig kunnen meten van luchtkwaliteit, of preventieve gezondheid.

Samenwerking

OnePlanet ontwikkelt technologische toepassingen voor precisie landbouw, voedselvoorziening, omgeving en gezondheid. Het is een multidisciplinaire samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit, Radboudumc en onderzoekscentrum imec. Voor de projecten vanuit het Groeifonds werkt OnePlanet samen met de Technische Universiteiten in Delft en Eindhoven. TU Delft heeft de basiskennis over de fotonicatechnologie ver ontwikkeld, TU Eindhoven heeft met een spin-off als MantiSpectra de mogelijkheid om kennis te valoriseren (kennis benutten). OnePlanet gebruikt de bijdrage uit het Groeifonds onder meer om met de verschillende markt- en onderzoekspartijen voedselproductieprocessen te optimaliseren door slim gebruik te maken van sensoriek (zintuiglijke waarnemingen) en artificiële intelligentie. Daarbij bouwt OnePlanet voort op de fotonische microchiptechnologie van imec in Leuven.

Slimme toepassingen

Sinds de bekendmaking van de verdeling uit het Nationaal Groeifonds werkt OnePlanet voortvarend aan de voorbereiding om begin dit jaar van start te kunnen. Zo is er een onderzoeksteam samengesteld en zijn de onderwerpen gekozen om slimme toepassingen met geïntegreerde fotonica te ontwikkelen. Zoals het real time meten van de groei van gewassen, de nutriënten (voedingsstoffen) en sapstromen in de planten. Dit gebeurt met sensoren die toegepast kunnen worden op een drone, een robot of op de plant zelf met een leaf clip. Andere applicaties zijn het meten van luchtkwaliteit, waaronder stikstof, en de kwantiteit en kwaliteit van eiwit in voedselproductieprocessen.

(*)
OnePlanet Research gebruikt de nieuwste chip- en digitale technologieën om bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen gezond kan leven en toegang heeft tot gezond en duurzaam geproduceerd voedsel. In drie jaar tijd ging OnePlanet van een visie om een betere toekomst te creëren naar een fysieke R&D-hub met ongeveer 100 medewerkers werkend op de locaties Wageningen en Nijmegen. Met al haar medewerkers en haar maatschappelijke en industriële partners ontwikkelt OnePlanet baanbrekende en implementeerbare innovaties voor real-life toepassingen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten