Zeewier geheim wapen tegen stikstofvervuiling in kustgebieden
bron: IPS - Afbeelding van Nichole Bohner via Pixabay

Gekweekte kelp, een zeewier, kan helpen om stikstofverontreiniging in kustwateren aan te pakken, blijkt uit nieuw onderzoek.

Kelp is een bruine zee-alg, een veelgebruikt zeewier dat aan populariteit wint in de voedings- en welzijnsindustrie. Het is namelijk een belangrijke bron van jodium en andere belangrijke voedingsstoffen.

De zeewiersoort, die zo groot wordt dat het gigantische onderwaterbossen kan vormen, staat ook bekend om zijn vermogen om grote hoeveelheden CO2 op te slaan. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat kelp mogelijk nog beter geschikt is in het bestrijden van stikstofvervuiling.

Niet verzadigbaar

Onderzoekers van de Universiteit van Alaska Fairbanks stelden vast dat de waterfilterende eigenschappen van gekweekte kelp het stikstofgehalte van de zee in kustgebieden kunnen helpen verminderen

Op twee algenkwekerijen in Alaska werden de koolstof- en stikstofniveaus van het zeewier constant gemonitord, gedurende het groeiseizoen. Daaruit bleek dat sommige zeewiersoorten beter zijn dan andere in het verwijderen van stikstof uit het omringende water.

“Sommige zeewieren zijn letterlijk als sponzen, ze zuigen en zuigen, en verzadigen nooit”, aldus Schery Umanzor, de hoofdauteur van de studie.

Biodiversiteitsverlies

“Hoewel kelp vooral bekend staat vanwege het opnamepotentieel voor CO2, is de zeewiersoort, eigenlijk veel beter in het verminderen van overmatige hoeveelheden stikstof”, zegt Umanzor, die spreekt over een “zeer onderbelichte eigenschap”.

Stikstofverontreiniging wordt in kustgebieden veroorzaakt door de afvoer van stedelijk afvalwater, mestafvoer van de landbouw en het lozen van vuilnis door de visserij. Aangezien het leidt tot toxische algenbloei en het zuurstofniveau van het zeewater erdoor vermindert, is het een bedreiging voor de mariene biodiversiteit.

De onderzoekers benadrukken dat kelp die in vervuild water wordt gekweekt, niet als voedsel mag worden gebruikt. Maar het kan nog steeds een veelbelovend hulpmiddel zijn om dergelijke gebieden schoon te maken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten