Bioboer houdt meer centen over
bron: IPS - Afbeelding van Arno Dreef via Pixabay

Nederlandse bioboeren hielden de voorbije tien jaar gemiddeld meer over dan gangbare landbouwbedrijven. Voor 2020 was dat saldo zelfs een kwart meer.

Bioboeren in Nederland kampen met aanzienlijk hogere kosten, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2020 lagen die kosten met 709.000 euro zelfs gemiddeld 39 procent hoger dan een conventioneel landbouwbedrijf. 

Maar daar staan ook flink hogere opbrengsten tegenover. In 2020 was de gemiddelde opbrengst voor een biologisch bedrijf 819.000 euro, tegenover 599.000 duizend euro bij een gangbaar landbouwbedrijf. 

Hoger saldo

Daardoor lag het saldo – het verschil tussen de kosten en de opbrengsten – voor Nederlandse bioboeren op gemiddeld 110.000 euro, bijna een kwart hoger dan de gemiddeld 89.000 euro bij hun collega’s in de reguliere landbouw.

De verschillen schommelen tussen de jaren en sectoren, maar gemiddeld hielden bioboeren in de voorbije tien jaar meer over, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Vlaanderen zijn voorlopig geen gelijkaardige cijfers beschikbaar.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten