Contrastvloeistof maakt inschatting op borstkanker nog nauwkeuriger
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina Ziekenhuis

Radiologen van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis kunnen door het vooraf inspuiten van contrastvloeistof bij een mammografie (de borstfoto) een nog nauwkeurigere inschatting maken of er sprake is van borstkanker. Deze methode heet Contrast-Enhanced Mammography (CEM). “De kans op onnodige vervolgonderzoeken daalt hiermee ook. De nauwkeurigheid van CEM is ongeveer te vergelijken met die van een MRI-mammografie onderzoek “, aldus radioloog Maaike Gielens.

Voor de vrouwen die naar het ziekenhuis komen voor een borstfoto verloopt het proces nagenoeg hetzelfde. Het enige verschil is dat ze enkele minuten vóór het maken van de borstfoto contrastvloeistof ingespoten krijgen. Dit wordt via een infuus ingebracht in een bloedvat in de elleboog. Deze vloeistof hoopt zich op in tumorweefsel waardoor het eenvoudiger wordt borstkanker te herkennen.

Ongerustheid wegnemen

De techniek is niet nieuw, maar het Catharina Ziekenhuis is in zuidoost-Brabant het eerste ziekenhuis die deze techniek toepast. In eerste instantie alleen bij vrouwen die verwezen zijn vanuit het bevolkingsonderzoek. “Hopelijk kunnen we in de toekomst ook andere patiëntgroepen deze nieuwe techniek aanbieden. Snel duidelijkheid geven en waar mogelijk ongerustheid wegnemen is ontzettend belangrijk, want vooral de periode tot mogelijk verder onderzoek in het ziekenhuis maakt vrouwen onrustig. Borstkanker roept heel veel emotie op,” aldus radioloog Maaike Gielens.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten