In groene buurten worden baby’s groter
bron: IPS - Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

In buurten met meer groen ligt het geboortegewicht van baby’s gemiddeld hoger. Dat blijkt uit onderzoek in negen Europese landen.
 

Het onderzoek door het Barcelona Institute for Global Health gaat uit van een steekproef van 69.683 pasgeborenen. Voor elk van de gezinnen werd gekeken naar de nabijheid en toegankelijkheid van natuurlijke omgevingen zoals groen en “blauwe ruimtes”, zoals de zee of een meer.

Daaruit blijkt een verband tussen de nabijheid van die natuurlijke omgevingen en het gemiddeld geboortegewicht. Naarmate de afstand tot de natuur toeneemt, neemt de kans toe op een lager geboortegewicht en SGA (Small for Gestational Age, of een te kleine lengte en/of een te laag gewicht voor de duur van de zwangerschap).

Opvallend: enkel de nabijheid tot de natuur blijkt doorslaggevend, niet hoe toegankelijk die is.

Gezondheidsrisico’s

De resultaten liggen in lijn met eerdere onderzoeken uit verschillende regio’s over de hele wereld, zeggen de onderzoekers, die associaties rapporteren tussen blootstelling van de moeder aan de natuur en een hoger geboortegewicht. Maar de meeste van die onderzoeken waren uitgevoerd in één land met een bepaald klimaat en vegetatietype.

“Een gezonde groei van de foetus kan het risico op gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderen, niet alleen in de kindertijd, maar ook later in het leven”, zegt onderzoeker Maria Torres. “Baby’s met een laag geboortegewicht of SGA kunnen bijvoorbeeld een verhoogd risico hebben op groeistoornissen, een lager IQ en vroegtijdig overlijden in de kindertijd, evenals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes op volwassen leeftijd.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten