De echo van Cor – Een vrouw naar mijn hart
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een vrouw naar mijn hart

Een 11- jarige jongen krijgt in de wekelijkse cartoon een piano cadeau van een pianostemmer vanwege zijn uitzonderlijke talent. Alleen op de tekening is het een herrieschopper die zijn ouders tot wanhoop drijft en dus poets weder poets:  de zoon van de weldoener krijgt een drumstel. Humor, maar in mijn geval zal er geen weldoener opstaan, verwacht ik!? Ik ben een muziekliefhebber, maar muzikaliteit heb ik zeker niet helaas. Een gitaar bespelen had ik nog wel graag gewild, maar dat gaat niet meer gebeuren. Het goede nieuws is wel, dat ik en iedereen wel iets heeft waar zij of hij goed in is, dus daar gaan we voor en niet kijken naar wat we niet kunnen.

Weer volop Goed Nieuws de voorbije week en als eerste een erg positief bericht, namelijk de eerste vrouwelijke rector van de Technische Universiteit Eindhoven is een Vlaamse. Daar word ik echt vrolijk van. Een hoogtepunt in gelijkheid voor man en vrouw en ook nog eens iemand uit een ander “land“ die de leiding krijgt over al die mannen en vrouwen aan de Eindhovense universiteit. Goed geregeld door de Brabanders wederom, laat die maar los!

Gaan we meteen terug in de tijd met nieuws uit 1977 wat toen ook een flinke stap voorwaarts was, namelijk de verkiezing van Jimmy Carter als president van de VS. De eerste president die uit de zuidelijke staten kwam sinds 1865, dus meer dan een eeuw nadien. Maar het blijft een raar landje. Het is nu met Trump, antiabortuswetgeving, Monica en een zittende 80-plusser, eigenlijk te gek voor woorden. Positief is wel dat de VS het machtsevenwicht in stand houden vooralsnog …

Deze week ook weer een mooi verhaal over Mia en Frens van bomentuin D’n Hooidonk in Den Dungen waarover we vorige week zondag het eerste artikel gepubliceerd hebben (er komen 8 artikelen over Mia en Frens telkens op zondag). De moeite waard om het ontstaan van het arboretum in combinatie met hun persoonlijke levensverhaal eens te lezen. Dit zijn de mensen waar de wereld op en om draait! Zeker even de tijd voor nemen!

Door met een ander minder persoonlijk verhaal, maar wel toch zeker ook Goed Nieuws is het streven naar afvalvrije stations dat is ingezet door inname van miljoenen plastic flesjes. Sinds kort kun je de flesjes met statiegeld inleveren op Utrecht Centraal (primeur) en het geld krijg je terug via een Tikkie (weten we wel inmiddels veel van je als reiziger dan) of je kunt het doneren aan de plastic soup foundation. Goede zaak dus, maar beter nog gewoon kraanwater drinken (mijn kleinzoon doet dat gelukkig al bijna altijd en afgelopen weekend bij het NK atletiek in Apeldoorn met hardlopen en verspringen in de top 10 geëindigd, dus je ziet dat het goed is voor je). Daar is geen plastic voor nodig en er wordt niet zo veel frisdrank gedronken met alle gevolgen van dien … zou dat lukken?

Meer duurzaamheid geeft ook uw toiletbezoek aan de landbouw. Meststoffen op basis van menselijke uitwerpselen zijn veilig voor gebruik in de voedselketen. Ze kunnen mooi dienen als vervanger van synthetische meststoffen (met alle nadelen, erg energie-onvriendelijk) en dus bijdragen aan een meer duurzame landbouw. Geen “shit“-verhaal dus, maar gewoon Goed Nieuws zolang het maar geen aanleiding is voor sommigen om meer te gaan eten om de wereld te verbeteren …

En er is nog meer: in het Gelderse Lochem gaat men voor proef bestaande woningen (12 stuks)  verwarmen met waterstof via het bestaande gasnet. Daar ben ik wel heel benieuwd naar. Het zijn monumentale huizen, dus liever geen uiterlijke veranderingen (wel geïsoleerd) en een mooi experiment van Alliander! Een waterstofketel van Remeha en allerlei aanpassingen voor het gasnet moet in 3 jaar voldoende ervaring opleveren voor verdere uitbreiding, ook voor andere aanbieders die mee kijken erg interessant!

Het kan niet op qua duurzaamheid deze week: “verlaten mijnschachten krijgen tweede leven als batterij“. Een nieuwe techniek: door middel van zand in containers die men laat zakken in een mijnschacht (hoe dieper hoe beter) kan energie opgewekt worden door een generator (net als gewichten aan een klok)  en in tijden van energieoverschot weer omhoog takelen. Dit om te combineren met wind- en zonne-energie. Dan is er veel en dan weinig, een topoplossing en doodsimpel. Knap weer, we zijn zo dom nog niet.

En of dat nog niet genoeg is maakt een nieuwe zonnereactor grondstoffen van CO2 en plastic afval. De reactor, die ontwikkeld is in Cambridge, kan plastic en CO2 transformeren in duurzame brandstoffen en bruikbare chemische stoffen enkel op basis van zonne-energie. Simpel verteld, maar het is natuurlijk een vernuftig machientje met veel voorafgaande research en … uit Engeland. Dat zullen dan wel wetenschappers bedacht hebben die tegen de Brexit waren, slimmeriken dus. Ik ben er blij mee, niet met de Brexit, maar wel met de reactor!

Maar ook in Nederland kunnen we er wat van: een bedrijf in Laren wil de vervuilende mode-industrie veranderen en geeft zelf het goede voorbeeld. Dat is mooi, MUD Jeans, onthoud die naam, fabriceert broeken die voor 20 tot 40 % bestaan uit hergebruikte denim en voor de rest uit biologische katoen. Na gebruik worden ze opnieuw gerecycled. Kijk, now we are talking. Zo’n broek wil ik ook. Ik houd jullie op de hoogte qua prijs en pasvorm en of ie lekker zit, want dat is toch ook wel belangrijk.

Verder met nieuws uit Zimbabwe, waar een onderneemster (Mariyeti Mpala ) van een stortplaats een bloeiende gemeenschapstuin maakt met aquacultuur erbij ook nog. Petje af voor de dame, nu groeien er fruitbomen en verbouwt men er erwten, sla, tomaten, kool en uien. Een vrouw naar mijn hart! Dit in een gebied waar ondervoeding aan de orde van de dag is en dat maakt het dubbel de moeite waard. Nu de rest (of een gedeelte alvast) van Afrika nog.

En nu iets totaal anders: bijdragen aan het leven van een ander: Philips en PSV zoeken bloedverwanten! Onder dit motto roepen zij supporters op om zich te melden als bloed- of plasmadonor. Een heel mooi initiatief. Ook meteen orgaandonoren proberen te strikken (ik ben het bijna mijn leven lang, mijn echtgenote ook trouwens), als je dan toch bezig bent. Maar alle “gekheid“ op een stokje: het is een geweldig plan. Complimenten voor de bedenkers in Eindhoven (ligt vlakbij Helmond!).

Tot slot een echte klapper: miljonairs (200 stuks) roepen op tot wereldwijde vermogensbelasting van 2% voor vermogens vanaf 5 miljoen dollar , 3% vanaf 50 miljoen en 5% voor miljardairs. Dat zou alvast een mooi begin zijn (hier betalen we al meer zelfs al ben je geen miljonair), maar ik heb effe gegoogeld en wat blijkt? Er zijn meer dan 70 miljoen miljonairs op de aardbol en het aantal stijgt nog steeds. 2% (voorstel qua belasting) daarvan zou 1,4 miljoen zijn, dan is die 200 nog geen druppel op de gloeiende plaat! Beste miljonairs, ik wil oproepen om te gaan voldoen aan die oproep, want de tweedeling wordt alleen maar groter! Tijd voor verantwoordelijkheid dus!

Tot volgende week.
Geef aan Goed Nieuws (nu ook in Nederland) en Oekraïne.
Koop lokaal en niet in China of …
Geniet van de week.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten