Vrijwilligers vergezellen oudere mensen bij cultuurvoorstellingen
bron: Stad Mechelen

Stad Mechelen verwelkomt Vier het Leven. Het is een initiatief van Cultuurvuur vzw en Cera, waarbij oudere of minder mobiele mensen onder begeleiding van een vrijwilliger actief kunnen blijven genieten van kunst en cultuur. In Mechelen verlenen het Cultuurcentrum, ARSENAAL/LAZARUS, het Filmhuis en Museum Hof van Busleyden alvast hun medewerking aan het project. Mechelaars die houden van een cultureel uitje en zich graag engageren kunnen zich aanmelden als vrijwilliger of buddy.

Mechelen heeft een rijkelijk cultuuraanbod voor 50-plussers, maar spijtig genoeg is het voor een deel van hen niet altijd evident om in een cultuurhuis te geraken, bijvoorbeeld omdat ze niet alleen willen gaan of minder mobiel worden. Samen met Vier het Leven, vrijwilligers en de deelnemende lokale cultuurpartners wil de stad zo veel mogelijk drempels wegnemen. Het cultuurhuis kan aan de start van het cultuurseizoen zelf aangeven welke voorstellingen of evenementen geschikt zijn voor Vier het Leven. Er worden dan toegankelijke zitplaatsen voorbehouden.

“De nood aan een buddywerking komt regelmatig aan bod in participatiemomenten met de cultuursector, zoals Mechelen Cultuurstad en het Cultuurcafé”, vertelt schepen voor cultuur Björn Siffer. “Daarom zetten we graag mee onze schouders onder het initiatief Vier het Leven. Als buddy begeleid je ouderen bij een theater-, concert-, film- of museumbezoek. Je hoeft zelf geen ticket te betalen. Achteraf genieten jullie beide van een drankje. Door Vier het Leven genieten ouderen weer volop van cultuur en doorbreken we het sociaal isolement en eenzaamheid.”

“Hoe ouder men wordt, hoe groter de kans dat het contact met anderen en de samenleving verwatert. De meerwaarde van dit project is dat het zich inzet om die verbinding te herstellen en zoveel mogelijk kwetsbare ouderen de gelegenheid biedt om regelmatig gezellig een middag of avond uit te gaan. Met de steun van cultuurhuizen en buddy’s is dat mogelijk”, zegt schepen voor toegankelijkheid en senioren Rina Rabau Nkandu.

Vier het Leven bestaat al in Kortenberg/ Steenokkerzeel, Gent en Brugge en start binnenkort dus ook in Mechelen. Dit in samenwerking met Cultuurcentrum Mechelen, ARSENAAL/LAZARUS, Filmhuis Mechelen en Museum Hof van Busleyden.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten