De wereld is de laatste twee eeuwen veel democratischer geworden
bron: Our World in Data

De afgelopen tweehonderd jaar zijn veel meer landen democratieën geworden.

Uit de grafiek blijkt – op basis van gegevens van Regimes of the World (RoW) – dat een veel groter deel van de landen nu democratieën zijn.

Aan het eind van de 18e eeuw kon geen enkel land zinvol als democratie worden gekarakteriseerd. RoW classificeert ze bijna allemaal als gesloten autocratieën, waarin burgers niet het recht hebben om hun politieke leiders via verkiezingen te kiezen.

Verkiezingen verspreidden zich in de loop van de 19e eeuw, maar ze werden vaak ontsierd door beperkingen. Veel landen werden electorale autocratieën, waarin politieke leiders via verkiezingen werden gekozen, maar de burgers geen extra vrijheden hadden om die verkiezingen vrij en eerlijk te laten verlopen. Slechts enkele landen hielden verkiezingen die voldoende betekenis hadden om ze electorale democratieën te noemen. En nog minder landen hadden de aanvullende individuele en minderheidsrechten en de beperkte regeringen om ze als liberale democratieën te beschouwen.

Electorale en liberale democratie verspreidden zich vervolgens in de 20e eeuw naar veel landen. Tegen het einde van de eeuw waren ze wereldwijd gangbare politieke systemen geworden en waren ze in alle regio’s van de wereld te vinden.

Tegenwoordig is de wereld volgens deze gegevens ongeveer gelijk verdeeld tussen autocratieën en democratieën. De meeste niet-democratieën zijn electorale autocratieën. En bijna de helft van alle democratieën heeft de aanvullende individuele en minderheidsrechten die kenmerkend zijn voor liberale democratieën.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten