Studenten helpen Afrikaanse jongeren: ‘Als kennis toeneemt, kent het land minder armoede en honger.’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Go for Africa

Afgelopen zondag, 29 januari, zijn ze vertrokken, 35 ROC-studenten in 25 auto’s. De reis duurt 3 weken. Van de kou in Nederland, via de sneeuw in het Atlasgebergte, naar de hitte van de woestijn en de jungle van Gambia. 21 Dagen reizen door 10 landen, 7500 kilometer. En als ze zijn gearriveerd dragen de studenten van verschillende Regionale Opleidingscentra (ROC) hun mbo-kennis over aan leerlingen en docenten op de Afrikaanse beroepsscholen. In West-Afrika werken de Nederlandse jongeren 7 weken lang samen met een twaalftal beroepsscholingsprojecten in Gambia en Senegal. En de auto’s waarmee ze vertrokken zijn, laten ze achter. Dan kunnen Afrikaanse jongeren eraan sleutelen.

Het is een initiatief van de stichting Go for Africa die ook de hele tocht en het verblijf begeleidt.  Jan Huizinga, een ervaren ROC-docent autotechniek met werkervaring in Afrika, richtte de stichting in 2016 op. Hij wilde Afrikaans avontuur en ervaringsgericht leren met elkaar combineren. Vanuit de wens het Nederlandse onderwijs te verdiepen en verbreden, organiseert hij sindsdien avontuurlijke werkstages in diverse West-Afrikaanse landen, zoals Gambia, Senegal en Mauritanië. Hiermee maakt Go for Africa een koppeling tussen Nederlands en Afrikaans onderwijs. Go for Africa is inmiddels een stage-leerbedrijf voor studenten op mbo- en hbo-niveau en door het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) geaccrediteerd. Go for Africa is een vernieuwende, avontuurlijke manier van stagelopen.
De organisatie heeft als doel het Nederlands ROC-onderwijs aantrekkelijker te maken, ROC-studenten kansen te bieden op een breder perspectief van de wereld en in Afrika te zorgen voor kennisoverdracht aan de studenten daar. ‘Als kennis toeneemt, kent het land minder armoede en honger.’

Uitwisseling van kennis en culturen

Het is dé kans voor mbo-studenten om stage te lopen in het buitenland. Ze doen beroeps- en burgerschapscompetenties op. In Afrika dragen de Nederlandse leerlingen hun kennis over aan leerlingen en docenten op de Afrikaanse beroepsscholen. Het is een uitwisseling van kennis en culturen met grote waarde voor de studenten, de ROC’s, de scholen in Afrika, de lokale gemeenschap en de nationale overheid in Afrika. Het vereist veel verantwoordelijkheid van de studenten om zich goed voor te bereiden. Dit gebeurt in een de periode van 6 maanden voor het vertrek naar Afrika. De voorbereiding wordt geïntegreerd in de lessen. Docenten van de ROC’s die meereizen, leggen tijdens de 7 weken dat ze in Afrika verblijven stagebezoeken af.

Avontuurlijk en sociaal

Het werk van Go for Africa is gebaseerd op de volgende waarden:
Avontuurlijk: de studenten richten een eigen team op, bereiden hun stage voor, organiseren sponsoractiviteiten, prepareren een auto en leggen daarmee in drie weken 7.000 kilometer af door avontuurlijk terrein met bijzondere ontmoetingen.
Samenwerken in ontwikkeling: een uitwisseling van kennis en culturen met grote waarde voor iedereen die betrokken is.
Duurzaam hergebruik: het meegenomen didactische materiaal (via container vooruitgestuurd of in de auto’s meegenomen) wordt gedoneerd en samen met de Afrikaanse studenten en docenten geïnstalleerd. Voor het materiaal en voor veel auto’s is West-Afrika dus letterlijk de eindbestemming. Van auto´s worden educatieve modellen gemaakt  en binnen de scholen ingezet als bijvoorbeeld leerlingenvervoer of binnen dorpen gebruikt voor ziekenvervoer.
Sociaal: studenten hebben letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdende ervaringen, die de blik op de bekende omgeving blijvend veranderen en het bewustzijn openen voor een ander deel van de wereld. Zij dragen deze ervaringen en enthousiasme uit binnen en buiten de schoolomgeving aan medestudenten, vrienden, familie en later in hun werkomgeving. Ze ontwikkelen een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten