Kan gen van honderdjarigen ons straks ook verjongen?
bron: IPS - Afbeelding van Rohit Bhusan via Pixabay

Een gen dat ontdekt is bij honderdjarigen blijkt de biologische leeftijd van het hart met tien jaar terug te draaien. Is het anti-verouderingsgen gevonden?

De wetenschappers noemen hun ontdekking een “doorbraak” die veel potentieel biedt voor patiënten met hartfalen.

Honderdjarigen

Sommige mensen leven honderd jaar of langer en zijn daarom vaak onderwerp van onderzoek. Wetenschappers willen graag uitzoeken waarom ze minder vatbaar zijn voor ziekte en veroudering.

Onderzoekers van de Britse Heart Foundation denken dat bepaalde genen bescherming bieden tegen de veroudering van het hart. In een nieuwe studie tonen ze aan dat een van deze gezonde gemuteerde genen, waarvan eerder is gebleken dat ze vooral voorkomen bij honderdjarigen, cellen kan beschermen.

Het team ontdekte dat een enkele toediening van dit gemuteerde anti-verouderingsgen de aftakeling van de hartfunctie in muizen van middelbare leeftijd afremt. Nog straffer is dat het gen, eens toegediend aan oudere muizen waarvan het hart dezelfde veranderingen vertoont als bij oudere mensen, de biologische klok van het hart terugdraait met een menselijke equivalent van meer dan tien jaar.

Goede genen

“De werking van hart en bloedvaten neemt af naarmate we ouder worden”, zegt Paolo Madeddu van de universiteit van Bristol. “De snelheid waarmee deze veranderingen optreden verschilt van persoon tot persoon. Roken, alcohol en een zittend leven doen de verouderingsklok sneller lopen, terwijl gezond eten en bewegen de verouderingsklok van het hart juist vertragen”, zegt hij.

“Daarnaast kunnen goede genen, die mensen geërfd hebben van hun ouders, helpen om jong en gezond te blijven. Genen zijn letterreeksen die eiwitten coderen. Door toeval kunnen sommige van die letters muteren. Vaak zijn die mutaties onbeduidend maar in sommige gevallen kunnen ze het gen slechter of beter laten functioneren. Dat is het geval bij het gemuteerde anti-verouderingsgen dat we hier hebben bestudeerd op menselijke cellen en oudere muizen.”

Honderdjarigen geven hun goede genen door aan hun kinderen, maar de studie heeft nu voor het eerst aangetoond dat een gezond gen van een honderdjarige zou kunnen worden ingezet (via genentherapie) bij willekeurige andere mensen. Die zouden dan dezelfde gezondheidsvoordelen ervaren.

De onderzoekers hopen snel klinische studies op hartpatiënten te kunnen starten.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Cardiovascular Research.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten