Kwaliteit van leven van kankerpatiënten verhogen met aanvullende zorg
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Maxima Medisch Centrum

Het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven komt patiënten tegemoet wanneer zij behoefte hebben aan aanvullende zorg op een ziekenhuisbehandeling. Voorbeelden van aanvullende zorg zijn: mindfulness, acupunctuur en natuurlijke supplementen. Volgens het MMC kan aanvullende zorg bijdragen aan vermindering van bijwerkingen en klachten bij kanker en kan dus worden gezien als verhoging van de kwaliteit van leven.

Volgens het MMC is er wereldwijd steeds meer vraag naar aanvullende zorg. Ook het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) is overgegaan tot het aanbieden van  begeleiding bij het gebruik van aanvullende zorg, zodat patiënten met kanker dit op verantwoorde en veilige wijze kunnen doen. Het MOC richt zich daarom niet meer alleen op de behandeling van de ziekte, maar helpt ook de behandeling beter te doorstaan. Aanvullende zorg wordt aangeduid met de term ‘Integrative Medicine’.

De meeste patiënten met kanker krijgen een tumorgerichte behandeling, waarbij velen last hebben van bijwerkingen en restverschijnselen van de ziekte. Dit kan (blijvende) invloed hebben op hun functioneren en leiden tot vermindering van de kwaliteit van leven. Het MOC heeft gemerkt dat patiënten graag willen weten wat ze zelf kunnen doen ter verlichting van hun klachten.

Wetenschappelijk onderbouwde zorg

‘Integrative Medicine’ of ‘Integrative Oncology’ is gericht op het verlichten van klachten als gevolg van ziekte en behandeling ervan. Het heeft als uitgangspunt dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Het gaat om wetenschappelijk onderbouwde aanvullende of complementaire zorg naast de reguliere zorg binnen het ziekenhuis. Hierbij valt onder meer te denken aan het geven van leefstijl- en voedingsadviezen en het toepassen van behandelingen als massage en acupunctuur. Het gaat nadrukkelijk niet om alternatieve zorg, dat wil zeggen zorg ter vervanging van reguliere behandelingen.

Op zoek naar eigen regie

Verpleegkundige specialist Myrthe Welman: “Patiënten met kanker krijgen behandelingen aangeboden als chemo-, immuno- of hormoontherapie. Deze behandelingen gaan gepaard met bijwerkingen. Een deel van deze patiënten wil graag weten wat ze zelf kunnen doen om bijvoorbeeld deze bijwerkingen te verlichten. Ze zijn op zoek naar eigen regie over hun behandeling en een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Patiënten hebben ook concretere vragen, bijvoorbeeld of het zin heeft om bepaalde kruiden of voedingssupplementen te gebruiken, of yoga, massages of acupunctuur te ondergaan.”

Van belang om patiënten te begeleiden

Internist-oncoloog Art Vreugdenhil van het MOC is nauw betrokken bij de inzet van ‘Integrative Medicine’. Hij licht toe: ”Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten al aanvullende zorg toepassen, maar zij doen dit meestal zonder medeweten en begeleiding van hun behandelaar. Methoden binnen de aanvullende zorg zijn complex en uitgebreid en onjuist gebruik kan leiden tot minder gewenste situaties. Zo kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van chemotherapie verminderen. Het is daarom van belang om patiënten hierin te begeleiden”.

Als een patiënt overweegt om gebruik te maken van aanvullende zorg, kan hij/zij in eerste instantie terecht bij de verpleegkundig specialist of arts binnen het MOC. Behandelaren hebben een basisscholing ‘Integrative Oncology’ gevolgd. Met de informatie uit deze scholing kunnen zij de meest voorkomende vragen van patiënten beantwoorden. Mochten patiënten behoefte hebben aan meer informatie, kunnen ze laagdrempelig verwezen worden naar een speciaal spreekuur binnen het oncologisch centrum van het MMC.

Integrative Medicine spreekuur

Als er meer begeleiding nodig is of behoefte aan meer informatie, kunnen patiënten terecht op het ‘Integrative Medicine’-spreekuur. Hier krijgt de patiënt in uitgebreidere vorm advies over de werkzaamheid en veiligheid van aanvullende zorg in combinatie met de behandeling. Als de patiënt vervolgens behoefte heeft om een aanvullende behandeling te ondergaan, dan denkt het MOC met de patiënt mee over welke therapeut zij kunnen benaderen. “We geven hen opties uit ons netwerk. De patiënt legt vervolgens zelf contact met een therapeut, bestaande uit onder andere masseurs, diëtisten en acupuncturisten.”

Veiligheid voorop

“We vinden het belangrijk dat het gebruik van aanvullende zorg op een veilige manier gebeurt. Daarom werken wij en de therapeuten binnen ons netwerk in lijn met wat hierover vanuit de wetenschap bekend is en volgens de zorgvuldigheidseisen van het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG)”, aldus internist-oncoloog Art Vreugdenhil.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

One Response

  1. Dag Jan en Wenny,
    Sinds jullie, middels de MRKR, ons vertelden van jullie goednieuws site lees ik deze met veel belangstelling.
    Daarvoor doe ik dan ook graag een donatie en wens jullie veel plezier met deze nieuwe journalistieke ingang.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten