De echo van Cor – We leren het nog wel……
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

We leren het nog wel……

Onze cartoonist reageert op een dagje treinen in de nieuwe stiltecoupé van de Belgische spoorwegen (zonder kinderen ). Relaxed misschien wel, maar dan wel je mobiele telefoon en tablet thuis laten. Ik ben benieuwd hoe dat gaat in die wagons en vooral of iedereen zich aan de “regels“ houdt!?

Wat in ieder geval een goede zaak is, is dat vrijwilligers oudere mensen en mensen met een mobiele beperking vergezellen bij cultuurvoorstellingen, samen gezellig naar het theater of museum. Daar word je toch vrolijk van! Een initiatief in Mechelen ook voor mensen die liever niet alleen gaan. Ik spreek uit ervaring: het is ontzettend dankbaar werk. Een paar maanden geleden nog heb ik met bewoners van De Pastorie (Aarle-Rixtel) een bezoek gebracht aan het Noord-Brabants museum in Den Bosch. Het plezier dat iedereen hieraan beleeft is geweldig!

Niet alleen in Mechelen gaat het prima, ook tussen België en Nederland gaat het goed. Afgelopen dinsdag kwam een afvaardiging van beide buurlanden bij elkaar in Den Bosch (ook in het Noord-Brabants museum) om de goede samenwerking te bevorderen op allerlei gebied. Goed initiatief, als het tenminste niet verzandt in politiek gezever, maar spijkers met koppen worden geslagen. Pas dan ben ik tevreden en velen met mij, verwacht ik.

Verder met nieuws uit Eindhoven. In het Catharinaziekenhuis boeken ze met behulp van kunstmatige intelligentie aanzienlijke tijdwinst èn dus een grotere kans op herstel voor patiënten met een beroerte. Men weet dan eerder of het een hersenbloeding is of een herseninfarct (en ook welke aderen dicht zitten). In dit soort situaties telt namelijk elke seconde.  Een mooi voorbeeld van de nieuwe ontwikkelingen van deze tijd.

In datzelfde ziekenhuis spuiten ze contrastvloeistof in bij een mammografie. Dat maakt de inschatting op borstkanker nog nauwkeuriger. Deze zorgvuldigheid komt overeen met die van een MRI- mammografie en voorkomt onnodige vervolgonderzoeken. Nog niet genoemd, maar dat verwacht ik zelf: Beter Koop. Daar kan zelfs ik niets negatiefs over verzinnen. Sterker nog: Goed Nieuws.

Nog meer medisch nieuws: UA en UZA hebben samen met de universiteit van Oxford een nieuw slim elektronisch implantaat ontwikkeld dat ongewild urineverlies verhelpt. Goed Nieuws dus voor de hoeveelheid ouderen die we de komende decennia hebben, maar het werkt natuurlijk ook voor jongeren met dit soort problemen. Super fijn voor mensen die anders zich toch een beetje isoleren vanwege het feit dat men zich schaamt misschien of te vaak “moeten“ en daardoor bijvoorbeeld niet een lange wandeling maken of een andere sociale bezigheid uitstellen. Gewoon een topuitvinding dus.

Dan opmerkelijk nieuws! Uit onderzoek in negen Europese landen blijkt dat in groene buurten de baby’s groter zijn met de geboorte en ook in hun verdere leven daar profijt van blijven houden. Dus de nabijheid van veel groen (en niet eens of je er vrije toegang tot hebt ) zorgt ervoor dat je start beter is en je haalt gezonder de eindstreep. Goed om te weten, zeker voor mensen die iets te kiezen hebben, maar gezien de groei van de wereldbevolking ben ik bang dat voor velen van ons dit helaas niet gaat lukken. De overheden zouden daar in ieder geval zoveel mogelijk rekening mee moeten houden en zorgen voor zoveel mogelijk groen. Zorgt ook nog voor minder stikstof.

Blijven we bij het groen en wel bij Frens en Mia van bomentuin d’n Hooidonk in Den Dungen. Al het derde verhaal (van de acht) en heel interessant om te lezen. Superaardige mensen met hart voor een ander en voor de natuur, bescheiden en lief. Waren maar meer mensen zo.

Dat geldt zeker ook voor Lieke uit India die altijd prachtige verhalen schrijft en deze keer een mooi stuk over de Koning van het woud en dat is natuurlijk de tijger. Ze beschrijft hoe belangrijk het is dat ze beschermd blijven, ook in toekomst. Lieke is ook, zoals Frens en Mia, begaan met mensen en de natuur (flora en fauna), leven met de natuur en niet ten koste van! Daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen, bescheidenheid in doen en laten.

Gaan we verder met het artikel over “groene“ landbouw.  Deze blijkt qua financieel rendement het beter te doen dan de “gewone“. De bioboer houdt meer centen over gemiddeld genomen de laatste 10 jaar. Als “boer” in de groententeelt heb ik daarover mijn twijfels. In de veehouderij misschien wel, maar de ene boer is de andere niet en vakmanschap en passie bepalen de winst toch wel voor het belangrijkste gedeelte, volgens mij.  Maar wat in ieder geval zeker is, is dat het wel die kant op moet gaan om de aardbol te redden. Maar, zeg ik er dan voor de zoveelste keer nog maar eens nadrukkelijk bij, wel met een eerlijke prijs voor het product en niet met te hoge marges voor de supermarkten!

Meer over duurzaamheid: in Groningen heeft men een duurzame oplossing voor het recyclen van verpakkingen met voedselresten (ik denk dan aan de Mac of Domino’s, Pizzani is wel lekkerder trouwens). Een nieuwe techniek om cellulose uit verpakkingen te halen en te hergebruiken (o.m. bloempotten en tuinbanken). Ongetwijfeld erg ingewikkeld allemaal, maar het belangrijkste is natuurlijk dat het goed is voor het milieu en daar worden wij ook weer vrolijker van. Chapeau voor Recell, de afvalverwerker die dit allemaal regelt, ook  voor toiletpapier en luiers wat tevens het hergebruik van andere materialen mogelijk maakt.

Dan meer slimmigheid uit Nederland (Wageningen, Nijmegen, Delft en Eindhoven uiteraard) voor duurzame landbouw en voedselvoorziening. Met behulp van fotonica (wisselwerking tussen licht en elektronica) worden sensoren ontwikkeld voor toekomstgerichte landbouwsystemen en de groei van plantaardige eiwitten …… poeh…. poeh…. Is niet zomaar wat, toch!? Maar Nederlanders kennende op het gebied van landbouw komt het helemaal goed. Maar bij dit verhaal denk je niet aan groenten in eerste instantie, maar aan een laboratorium om gewassen te onderzoeken en te vermeerderen en dat klopt ook wel. En het resultaat van dit alles: ons bedrijf bijvoorbeeld verbouwt ook al veel doperwten voor plantaardig eiwit (minder vlees nodig).

Tot slot voor deze week: zeewier als een geheim wapen tegen stikstofvervuiling in kustgebieden …. We leren het nog wel, het oplossen van het stikstofprobleem! Naast het gebruik in de voedings- en welzijnsindustrie (een belangrijke bron van jodium onder andere) blijkt zeewier ook bijna onverzadigbaar stikstof uit zeewater in de kustgebieden te halen en dat is natuurlijk Goed Nieuws! Met name de bruine zee-alg (de kelp) blijkt er goed in te zijn. Met een beetje geluk kan dit een gedeeltelijke oplossing voor de stikstofellende zijn. Laten we het hopen.

Tot volgende week .
Geef aan Oekraïne en aan Goed Nieuws ( in Nederland en België ).
Koop lokaal ( veel groenten ) en niet in China.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten