Lantaarnpalen die ook als laadpaal werken voor elektrische auto’s
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Dutch Charge

Lantaarnpalen die ook fungeren als oplaadpaal voor elektrische auto’s. Ze staan en werken in twee plaatsen in Nederland, Renkum en Eindhoven, geplaatst door installatiebedrijf Dutch Charge.

Volgens dit  bedrijf moeten de komende jaren er maar liefst 1,7 miljoen laadpalen bijgeplaatst worden. Een groot gedeelte hiervan moet op openbare plekken komen. Het installatiebedrijf heeft de oplossing bedacht om dit te realiseren: multifunctionele lichtmasten met laadpunten. De lichtmast staat er al, dus waarom geen laadpaal ervan maken? In nieuwbouwwijken wordt al rekening gehouden met laadpalen, maar de nieuwe, slimme manier van laden middels de lantaarnpaal is vooral erg bevorderlijk voor bestaande (woon)wijken. Er hoeft namelijk geen plek gemaakt te worden voor aparte laadpalen.

Veiligheid

Naast het feit dat de gecombineerde lantaarn/oplaadpaal voor een rustiger aanbeeld in de buurt zorgt, kent deze manier van laden nog enkele andere voordelen. Zo draagt het bij aan de veiligheid in de buurt doordat de lantaarnpaal kan worden voorzien van camerabeveiliging. Als het parkeerterrein tussen vijf en zes uur ’s middags volstroomt en in de huizen overal de verlichting brandt, is de vraag naar elektriciteit groot. Dan levert de laadpaal in een lager tempo, omdat de meeste auto’s pas later op de avond of zelfs de volgende ochtend weer gebruikt worden.

Bankpas of telefoon

In Eindhoven zijn zeven oplaadpunten in bedrijf, maar er wordt komende tijd nog verder aan gesleuteld. Zo krijgen ze een extra aansluiting, zodat net als bij andere laadpalen telkens twee auto’s kunnen worden aangesloten. Ook komt er een paslezer, zodat gebruikers met hun bankpas of telefoon kunnen betalen.

De Eindhovense wethouder Rik Thijs is blij met de innovatie. Hij laat onderzoeken of bestaande lantaarnpalen kunnen worden omgebouwd tot oplaadpunt. En als straten worden heringericht, krijgen nieuwe straatlantaarns ook de dubbele functie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten