Slimme camera houdt patiënten na een operatie continu en automatisch in de gaten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Catharina Ziekenhuis

Samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft anesthesioloog prof.dr. Arthur Bouwman van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis een slimme camera ontworpen die patiënten continu en automatisch in de gaten houdt (‘monitort’) na een operatie. De camera registreert hartslag, ademhalingsfrequentie en ziet subtiele veranderingen in het gezicht of borst die kunnen wijzen op mogelijke complicaties na een operatie. Artsen en verpleegkundigen krijgen een seintje als er iets mis is. Bouwman: “We denken met deze slimme camera, complicaties en onverwachte overlijdens terug te dringen.” De anesthesioloog is ervan overtuigd dat de zorg nog verder verbeterd kan worden. En dan denkt hij in de eerste plaats aan medische technologie. “Medische technologie, algoritmen en kunstmatige intelligentie gaan ons hierbij helpen.”

Het Catharina ziekenhuis is een proef begonnen met de slimme camera. 73 Vrijwillige patiënten zijn ermee akkoord gegaan dat ze, naast de klassieke methoden om hun hartslag en ademhaling te meten, door een camera continu worden bewaakt. Na de Eerste Harthulp van het Catharina Ziekenhuis kunnen ook patiënten op de Intensive Care eraan meedoen. De bedoeling is de proef dit jaar uit te breiden naar de verpleegafdelingen. Het gaat om een project waarmee TU/e, Philips en ziekenhuizen in de regio volgens het ziekenhuis wereldwijd voorop lopen. Bij het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven  worden ‘slimme camera’s’ ook uitgeprobeerd, maar alleen om te vroeg geboren baby’s in de gaten te houden.

In de meeste ziekenhuizen komt om de zes tot tien uur een verpleegkundige de hartslag opnemen en de ademhaling checken. De onderzoekers denken met cameramonitoring het aantal onverwachte overlijdens in het ziekenhuis terug te dringen. Zo’n veertig procent van alle patiënten die in het ziekenhuis komt te overlijden, ligt op een gewone verpleegafdeling.

Niet herkenbaar op de beelden

De vraag is hoe patiënten deze vorm van continue monitoring beleven. Ook dat onderzoekt het ziekenhuis. Deelnemers aan het onderzoek worden gevraagd vooraf toestemming te geven. En patiënten kunnen het apparaat zelf tijdelijk uitschakelen. Bovendien zijn de deelnemers volgens de TU/e niet herkenbaar op de opnamen. De onderzoekers denken dat een camera minder belastend is dan het maken van een hartfilmpje waarbij de patiënt elektroden op zijn lichaam krijgt geplakt.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie gaat volgens het Catharina Ziekenhuis ook een belangrijke rol spelen binnen de gezondheidszorg. Want kan een computer het werk van de radiotherapeut ondersteunen en een bestralingsplan maken voor borstkankerpatiënten? “Er zit tot nu toe nog veel handwerk in het maken van exacte bestralingsplannen en het intekenen van de organen van individuele patiënten; hoeveel doses, hoeveel sessies, met welke frequentie? Dat werk is te automatiseren. Stop tientallen, eerder gemaakte planningen in een model en train de computer om ze zelf te maken”, legt klinisch fysicus dr. Coen Hurkmans uit.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten