Bomenrijen rond akkers verzachten milieuschade door landbouw
bron: IPS - Afbeelding van Judith Lechner via Pixabay

Bomen en hagen langs akkers en weiden kunnen de milieuschade door intensieve landbouw verzachten. Ze werken onder meer als groene airco en windbreker, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Göttingen.

De Europese landbouw is gericht op intensieve monocultuur met hoge opbrengsten en winstgevendheid. Dat zorgt echter voor een verschraling van de bodem, verlies van biodiversiteit, waterverontreiniging en uitstoot van broeikasgassen.

Wanneer bomenrijen en houtkanten de akkers en weiden omzomen, leggen die echter meer koolstof vast en bieden ze habitats die de biodiversiteit bevorderen. Dat is de voornaamste bevinding van een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications Earth & Environment.

Groene airco’s

Drie jaar lang vergeleken onderzoekers van de universiteit van Göttingen landbouwactiviteiten op akkers en weiden die omgeven of gescheiden zijn door bomenrijen en houtkanten tegen open akkerland of open grasland zonder bomen.

Ze stelden vast dat bomenrijen nog meer ecologische voordelen bieden. De bodem is er minder gevoelig voor erosie en overtollige nitraten. Bovendien fungeren de bomen ook als groene airco voor de dieren. Runderen en schapen kunnen schuilen tegen de warmte, en dieren die geen hittestress ervaren zijn gezonder, groeien beter en leveren meer melk.

Windbrekers

Bomen en houtkanten doen ook dienst als windbrekers. Ze kunnen teelten en dieren uit de wind zetten, zelfs tot een afstand die hun eigen hoogte 15 tot 20 maal overstijgt.

Uit de studie blijkt nog dat de milieuproblemen die worden veroorzaakt door het intensieve gebruik van kunstmest niet verbeteren door het gebruik van bomenrijen.

“Onze analyses tonen aan dat het gebruik van meststoffen best kan worden verminderd en aangepast aan de lokale opbrengstniveaus, aangezien overbemesting leidt tot een inefficiënt gebruik van voedingsstoffen dat hoge externe milieukosten met zich mee kan brengen”, zegt hoofdauteur van de studie Marife Corre.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten