IVF-kinderen even gezond als hun leeftijdsgenoten
bron: IPS - Afbeelding van bess.hamiti@gmail.com via Pixabay

Kinderen uit IVF-behandelingen hebben geen groter risico op hart- en vaatziekten dan leeftijdsgenoten die op natuurlijke wijze verwekt zijn. Dat blijkt uit een grootschalige studie op drie continenten.

Al sinds de geboorte van de eerste IVF-baby’s wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen van de fertiliteitsbehandeling voor de gezondheid van de kinderen. Maar tot nog toe waren veel van die studies eerder beperkt in omvang.

Een nieuwe studie in het European Heart Journal heeft die verbanden nu op grote schaal onderzocht. De wetenschappers analyseerden de gezondheidsgegevens van 35.0000 kinderen in Europa, Singapore en Australië. Die groep is groot genoeg om uitspraken te kunnen doen over de effecten op hun bloeddruk, hartslag en vet- en glucosegehalte.

Geruststellend

Daaruit blijkt dat er geen significante verschillen zijn tussen IVF-kinderen en hun natuurlijk verwerkte leeftijdsgenoten. IVF-kinderen vertoonden een licht verhoogde hoeveelheid cholesterol, maar die verdween als ze ouder werden. Er zijn ook indicaties van een lichtjes hogere bloeddruk als volwassene.

“Dit is de grootste studie in haar soort”, zegt Ahmend Elhakeem, onderzoeker aan de Bristol Medical School. “Ouderparen die kinderen krijgen of hopen te krijgen via een fertiliteitsbehandeling – en hun kinderen – kunnen gerustgesteld worden: de cardiovasculaire gezondheid bij IFV-kinderen en hun leeftijdsgenoten is vergelijkbaar. Nu moeten we studies op langere termijn uitvoeren om te kijken of daar in de volwassenheid iets aan verandert.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten