Nederlanders zijn weer meer gaan lezen; forse stijging via openbare bibliotheek
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; grafiek van CPNB

Nederlanders zijn in 2022 weer meer gaan lezen dan in de twee voorafgaande coronajaren. De openbare bibliotheken leenden 51 miljoen papieren boeken en fysieke luisterboeken uit aan de leden. Dat is een stijging van 34% ten opzichte van 2021. Na twee jaar daling is het aantal uitleningen weer enigszins hersteld. Lezers kochten vorig jaar 43 miljoen boeken. Dat is 0,4% meer dan 2021.   Het is het derde jaar op rij dat een afzetstijging is te zien. De omzet van de boekenmarkt is met 2,7% gestegen. De groei van de totale markt komt volledig op het conto van anderstalige boeken, waarvan het gros Engelstalig is: in 2022 zijn 3% minder Nederlandstalige boeken verkocht; één op de vijf verkochte boeken is anderstalig.  Dit blijkt uit cijfers van de  Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

De fysieke boekhandels hebben een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de ‘coronaperiode’, terwijl het online verkoopkanaal in afzet en omzet is gedaald. Fysieke boekhandels verkochten 16% meer boeken dan in 2021, maar zijn daarmee nog altijd niet op het niveau van voor corona (-2% ten opzichte van 2019). Eenzelfde inhaalslag zien we bij de openbare bibliotheken. Zij leenden 34% meer papieren boeken en fysieke luisterboeken uit dan in 2021, aldus de eerste voorlopige inschatting van Stichting Leenrecht.

Minder online boeken verkocht

In totaal is in 2022 voor 664 miljoen euro aan boeken verkocht. De totale boekenmarkt is met 2,7% in omzet gegroeid. Dat maakt 2022 het achtste achtereenvolgende jaar waarin sprake is van omzetgroei.
Bij het online verkoopkanaal is de afzet met 12% gedaald, de omzet daalt met 11%. Bij het fysieke verkoopkanaal is de afzet gestegen met 16% en de omzet met 25%. Na twee jaar krimp zien we dat verkoop via het fysieke verkoopkanaal weer toeneemt. De totale afzet zit echter nog onder het niveau van 2019 (-2%) – het laatste ‘normale jaar’ waarmee we kunnen vergelijken. De omzet is hoger dan de drie voorgaande jaren, iets dat wordt versterkt door prijsverhogingen.

Het marktaandeel van het fysieke verkoopkanaal is na vier jaren van krimp in 2022 voor het eerst weer gegroeid. Het fysieke verkoopkanaal is goed voor 56% van de totale afzet en 50% van de omzet. Het fenomeen tijdens de twee voorgaande ‘coronajaren’ dat online verkoop groter is dan de verkoop via het fysieke kanaal lijkt daarmee voorbij, in 2019 was echter het fysieke verkoopkanaal nog goed voor 63% van de totale afzet en 56% van de omzet.

Minder Nederlandstalige boeken

De afzet van alleen Nederlandstalige boeken is met 3% gekrompen en de omzet met 1% gedaald. De markt voor anderstalige boeken groeit wederom. Zowel de afzet als omzet van anderstalige boeken is met 19% gegroeid. Inmiddels is één op de vijf verkochte boeken in Nederland anderstalig. Sinds 2018 is de afzet van anderstalige titels gestegen met 65%.

Bij anderstalige boeken zijn fictie, informatieve non-fictie en kinderboeken de drie populairste genres. Van Nederlandstalige boeken werd in alle genres minder verkocht. Nederlandstalige fictie is de grootste daler met 10% minder verkochte boeken. Gevolgd door het genre non-fictie vrije tijd (denk daarbij aan kook- en hobbyboeken) dat in afzet met 5% daalt. Na twee jaren met forse groei is er in 2022 ook 1% minder kinderboeken verkocht.

Minder losse e-boeken

Er werden minder losse e-boeken verkocht. De afzet van e-boeken daalt ten opzichte van 2021, met 6% naar 3 miljoen boeken. De omzet daalt met 4% naar 28 miljoen euro. Het afzetaandeel daalt naar 8%. De afzet en omzet van e-boeken binnen de Nederlandstalige markt zijn sinds 2018 gestegen met respectievelijk 7% en 15%. Het aantal e-boek uitleningen daalt met circa 1,5% ten opzichte van 2021.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten