Een zacht kussen voor mensen met een beweegbeperking om te kunnen ‘gamen’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Hulan

Bij Kempenhaeghe, het academisch expertisecentrum voor epilepsie in het Noord-Brabantse Heeze, werkt activiteitenbegeleider ‘beweging’ Kim Sonnemans met ‘Pillo’, een effectief hulpmiddel voor bewoners met beperkte beweegmogelijkheden. Het is weer een  voorbeeld hoe technisch vernuft kan worden ingezet voor de zorg.

‘Pillo’ is een speciale spelcomputer waarbij de games bestuurd worden met een kussen als’ controller’ (een ‘controller’ is het invoerapparaat om een computerspel te besturen). Omdat de ‘controller’ een zacht en licht kussen is, is ‘Pillo’ voor iedereen geschikt en daagt het uit tot bewegen en samenwerken. “Door te knuffelen, te knijpen, te schudden, te draaien of te drukken, kan iedereen gamen, of je nou jong, oud, fit, kwetsbaar of beperkt bent”, zeggen ze bij softwarebedrijf Hulan in het Noord-Brabantse Waalre, de ontwikkelaar van ‘Pillo’.

De ‘Pillo’ waarmee gespeeld wordt bij Kempenhaeghe is overigens niet de allereerste versie. ‘Pillo Games’ werd in 2012 al bedacht als afstudeerproject door Ard Jacobs van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij won met zijn uitvinding de ‘ASML Youth Talent Award’.  Software-ontwikkelaar Hulan kocht zijn product en ontwikkelde het verder door.

‘Pillo’ is door Hulan heel veel getest bij verschillende zorgorganisaties, waaronder Kempenhaeghe. Vorige versies bleken niet op elke drukuitoefening te reageren of waren niet makkelijk te gebruiken door begeleiders. Met alle feedback die Hulan de afgelopen jaren heeft verzameld, ligt er nu een controller in kussenvorm die bediend kan worden met de hand, maar hij kan ook in iemands rug of onder de voet gelegd worden als de handen niet gebruikt kunnen worden.

Iets moeilijks makkelijker maken

De Waalrese game-ontwikkelaar krijgt vaak de vraag om complexe zaken wat makkelijker uit te leggen en dat kan heel goed door middel van ‘gamification’. ‘Gamification in de zorg is een spel dat erop gericht is mensen iets te leren, ze nieuw gedrag bij te brengen of iets moeilijks makkelijker of leuker maken.
Hulan verstaat de kunst om lastige leerstof leuker te maken en ervoor te zorgen dat mensen het sneller begrijpen. Het softwarebedrijf heeft ervaring met het maken van games voor doelgroepen, zoals ouderen en gehandicapten. Vaak worden deze games gespeeld met het zorgpersoneel.

De ‘Pillo’-gamecontrollers en games zijn zacht en gemakkelijk te begrijpen en te bedienen. Daarmee is ‘Pillo’ dus niet alleen geschikt voor gamers, maar juist ook voor niet-gamers. Niet alleen voor fitte, jonge mensen, maar ook voor ouderen en mensen met beperkingen. In Kempenhaeghe wordt dat bewezen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten