Nieuw reservaat in Ecuador beschermt miljoen hectare bos
Auteur: Maxwell Radwin - bron: IPS - Afbeelding van Esteban Burneo via Pixabay

Ecuador heeft een nieuw reservaat van meer dan een miljoen hectare afgebakend in het Amazonewoud. Het zal niet alleen het woud, maar ook de inheemse bevolking beschermen tegen bedreigingen zoals mijnbouw en veeteelt.

Het Tarímiat Pujutaí Nuṉka-reservaat beslaat 1.237.395 hectare Andes- en Amazonewoud in het oosten van Ecuador, waar de Shuar- en Achuar-gemeenschappen al jaren strijden tegen verschillende oorzaken van ontbossing.

“Dit is een initiatief dat ons niet alleen in staat zal stellen om onze bossen en klimaat te behouden, maar er ook van te genieten, en om de wereld een gezond milieu te bieden”, zegt Rafael Antuni, gouverneur van Morona Santiago. Het gebied bevat onder meer nevelwouden, zandsteenplateaus, Amazone-laaglanden en uiterwaarden. 

Corridor

Die uiteenlopende ecosystemen herbergen meer dan duizend vogelsoorten, en grote zoogdieren als jaguars, tapirs en brilberen.

Het reservaat wordt een belangrijke corridor voor die soorten, omdat het verbonden is met andere beschermde gebieden in het oosten van Ecuador en het noorden van Peru.

Morona Santiago, de provincie waar het park ligt, telt bijna tweehonderdduizend inwoners, van wie de meesten behoren tot inheemse gemeenschappen Shuar en Achuar.

Campagne

Die gemeenschappen uiten al jarenlang hun bezorgdheid over de oprukkende mijnbouw, houtkap en veeteelt in de regio. De provincie heeft met 89.000 hectare per jaar een van de hoogste ontbossingspercentages van het land, volgens het Andes Amazon Fund.

In november 2021 startten verschillende lokale organisaties een gezamenlijke campagne om de bescherming van hun land te verbeteren. Die mondde uit in een overeenkomst tussen vier inheemse organisaties en de regering van Morona Santiago.

“Het natuurgebied zal helpen bij het behoud van de culturele praktijken van dit gebied voor huidige en toekomstige generaties”, zegt het Andes Amazon Fund. “Het zal ook duurzame ontwikkeling en levensonderhoud bevorderen.”

Uniek proces

Het planningsproces, uitgevoerd met steun van de ngo Natuur en Cultuur, was uniek voor Ecuador. Het omvatte onder meer 21 vergaderingen met de vier inheemse groepen – inclusief deelname van bijna negenhonderd bewoners – om hun verschillende visies op het reservaat te begrijpen.

“Laten we samen, als Shuar, Achuar en mestiezen, onze manier van leven beschermen, via de bescherming van de wouden, rivieren en het klimaat, met de wetenschap en actie waar we allemaal van afhangen”, zei Rafael Antuni, gouverneur van Morona Santiago bij de aankondiging van het natuurgebied. “Voor de toekomst van onze bossen, rivieren en dieren en voor het welzijn van onze mensen. Samen kunnen we slagen.”

__

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij Mongabay.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Fantastisch nieuws! Ik hoop ECHT dat dit waar is, dat dit geen fake news is! Bedankt om dit nieuws naar buiten te brengen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten