De echo van Cor – Eikenblaadjes wil je niet in je spinazie à la crème hebben
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Eikenblaadjes wil je niet in je spinazie à la crème hebben

De wekelijkse cartoon heeft betrekking op een onderzoek waaruit is gebleken dat in woonbuurten met meer groen het geboortegewicht van baby’s gemiddeld hoger ligt. Ik kan het met die conclusie wel eens zijn, maar dan is de bevallende moeder toch wel te beklagen. Gewoon gezond en een normaal gewicht van de boreling, dan zal elke moeder (en partner) super blij zijn. Het is helaas niet altijd vanzelfsprekend dat het allemaal goed gaat bij bevallingen. Dat neemt niet weg dat de cartoon wel grappig is. En vrolijke gezichten in een groene omgeving is ook goed, toch?

Wat ook groener moet is Nederland. Het zet stevig in op circulaire economie. Meer spullen hergebruiken, duurzamer produceren en minder “nieuw“ aanschaffen! Niet alleen kleding hergebruiken, maar ook bouwmaterialen en ook elektronische apparaten moeten weer veel langer meegaan en ook te recyclen zijn. Dus, beste lezers, “bezint eer ge begint”. Goed je aankopen overwegen, vaker tweedehands en langer doen met bestaande spullen. Dan komt het allemaal goed, gaan we maar vanuit.

Wat al een beetje de goede kant op gaat is is de grondstofvoetafdruk (wat een woord) van Nederlandse consumptie die met 30 % per persoon is gedaald. Die afdruk is de hoeveelheid grondstoffen, die nodig zijn om alles te maken wat men gebruikt (alles dus, kleding, wonen, etc. etc.). Die afdruk ligt wel voornamelijk in het buitenland, al zou je daar in eerste instantie niet aan denken (o.m. door olie en gas, zand en grind). Voor ons dus de mooie taak weggelegd om minder te consumeren (was eerder ook al genoemd) en zeker ook proberen om lokaal te kopen en dan vooral ook lokaal geproduceerde goederen en producten (zeker ook voeding) zodat vervuilend lange afstand vervoer niet meer nodig is (ondanks het toenemend elektrisch vervoer). Zo, dat was het moraliserende stukje voor vandaag. Het overige deel van mijn column probeer ik me in te houden !?

Blijven we in de groene hoek, want wat blijkt namelijk? Bomenrijen rondom akkers verzachten de milieuschade door landbouw. Effe wat meer uitleg: de bodem is minder gevoelig voor erosie en overtollige nitraten, geen verlies van biodiversiteit en minder bodemverschraling. Bomen zijn efficiënte windbrekers en kunnen gewassen en dieren uit de wind zetten en uit de zon ook nog. Kortom Goed Nieuws over die bomen. Alleen niet in de buurt van akkers met spinazie, want eikenblaadjes wil je niet in je spinazie à la crème hebben. Maar dit is info voor de geïnteresseerden en specialisten. Zo is er nog veel meer te melden over groenteteelten. Komt misschien nog een keer.

Waar bomen in ieder geval op hun plek staan en ook nog eens de mooiste van hun “soort“ is in Den Dungen bij Frens en Mia in hun bomentuin (arboretum). Deze week alweer het vijfde verhaal in de reeks van acht met o.m. het feit dat de bomentuin ook een superplek is voor vogels en andere dieren, maar zeker ook voor insecten wat voor insecteneters natuurlijk een feest is.

Waar we niet vrolijk van worden is PFAS. Dat zit in heel veel producten, zoals anti-aanbaklagen van koekenpannen, regenjassen, telefoons en zonnepanelen, maar ook in make-up. Sommige daarvan zijn zelfs kankerverwekkend en we moeten er dus ASAP (As Soon As Possible) vanaf. Nu wil men in heel Europa PFAS tegelijkertijd een halt toeroepen om vervuiling van onze leefomgeving te stoppen. Goed Nieuws dus, maar de ervaring leert dat tussen het willen en het daadwerkelijk geregeld hebben soms wel een tijdje zit. Het voorstel van de Europese Commissie aan de lidstaten moet er liggen in 2025. De deadline dat het verbod ingevoerd is……? Daar ben ik dan wel benieuwd naar.

Ook India wil groener (al vaker over gesproken). Het land met de derde economie ter wereld en over een aantal jaren misschien wel de grootste met de meeste inwoners ook nog. Daar is dus nog wel wat te winnen qua milieu! Nu wil men daar als eerste aanzet meer dan 4 miljard euro in investeren om in 2070 daadwerkelijk nul uitstoot van schadelijke stoffen te bereiken. Als eenvoudige groenteboer lijkt me dat veel te laat, maar ik hoop dat ook daar de ontwikkelingen en het besef dat het sneller en anders moet voor eerdere resultaten gaan zorgen. We houden de moed er vooralsnog in!

Nu iets heel anders. IVF-kinderen zijn even gezond als leeftijdgenoten die op natuurlijke wijze verwekt zijn. Dat is natuurlijk heel Goed Nieuws en zeker voor ouders bij wie het op natuurlijke wijze niet lukt, voor ouders van hetzelfde geslacht of voor alleenstaande moeders (niks zoveel trubbel als ‘ne vent) etc. etc. Als we dan ook nog voor een goede leefomgeving zorgen, worden de kindertjes misschien ook nog gezond oud.

Ook goed nieuws voor de kindertjes in Afrika: de leiders daar willen de handen ineen slaan tegen hiv. Tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet raken met hiv, terwijl er nu nog elke vijf minuten ergens een kind sterft aan de gevolgen van aids ……Een pretentieus plan dus, waarvan ik ten zeerste hoop dat het gaat lukken en bovendien binnen een afzienbare tijd al, dat zou heel mooi zijn. Onschuldige kinderen zou dit niet mogen overkomen. Hopelijk vinden de stamhoofden dat ook en komt er alvast daadwerkelijk een eind aan die ellende. De rest volgt hopelijk dan ook snel.

Als je ziek bent in Nederland of België dan sta je er beter voor dan wanneer je in Afrika woont en het wordt nog beter. Want een slimme camera houdt patiënten continu en automatisch in de gaten na een operatie. Hartslag, ademfrequentie en zelfs subtiele veranderingen in het gezicht of borst die kunnen wijzen op complicaties na een operatie worden continu automatisch gemeten. Onverwachte overlijdens of complicaties worden tot een minimum beperkt door deze uitvinding van prof.dr. Arthur Bouwman van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Komt bij dat de medewerkers dan ook eindelijk meer tijd voor andere patiënten en zichzelf hebben (uitgerust zorgt voor minder fouten en meer plezier) .

Ander nieuws uit Eindhoven: de groei-agenda van de Brainportregio is afgestemd op het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. In het kort gezegd komt het erop neer dat de Technische Universiteit meer studenten zal moeten opleiden (van 13.000 naar 21.000) die uiteindelijk allemaal ingenieur of iets dergelijks worden en kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en het versterken van de strategische autonomie van Europa. Dat geldt volgens mij voor een veel grotere groep mensen dan ingenieurs, toch?! Alle voorzieningen die daarvoor nodig zijn, worden gerealiseerd met geld van de overheid en bedrijven en zo wordt deze regio de economische motor nummer 1 van Nederland. Ik ben benieuwd hoe dit allemaal gaat uitpakken. Ook de concurrentie met China en hun kijk op Taiwan zou daarbij weleens een rol kunnen spelen. Komt daar ook nog een oorlogje van? Erg spannend allemaal.

Nog meer slimmigheid in Eindhoven (en Renkum) door Dutch Charge: lantaarnpalen die ook als laadpaal werken voor elektrische auto’s. Zelfs ik had dit kunnen verzinnen, maar ja helaas … Een heel goed en eenvoudig idee en dus ook erg slim. Geen speciale parkeerplekken voor het laden van auto’s, maar gewoon bij de lantaarnpaal. De proef loopt nog. Bij succes hebben we een groot toekomstig probleem minder en dus gewoon Goed Nieuws!

Er is natuurlijk ook Goed Nieuws uit België.  De Vlaamse musea scoren gemiddeld een 8,4 en dat is toch een heel mooi cijfer! Op de middelbare school was ik daar in ieder geval erg blij mee! Ook wordt gekeken naar het museum van de toekomst, een plek voor ontmoeting, om nieuwe dingen te ontdekken en tevens een “veilige haven“. Goed voor het psychosociaal welzijn. Maar ook online heeft de aandacht. Kortom, volop stof tot nadenken. Als ik naar de tentoonstelling van Vermeer kijk in Amsterdam met 450.000 bezoekers de komende tijd dan is er dus enorme belangstelling en daarmee voor veel musea ook de toekomst  gegarandeerd. Cultuur is zeker iets om veel aandacht voor te hebben. Wat mij betreft moet daar meer overheidsgeld naar toe, zeker ook naar de kleinere musea.

Tot slot voor deze week de beantwoording van de vraag waar vliegen trekvogels eigenlijk naartoe? Amerikaanse computerwetenschappers en biologen hebben een model ontwikkeld om de migratie (waar ze heen gaan dus ) te voorspellen. Dit willen ze fijn ‘tunen’ met behulp van vogelspotters en andere burgerwetenschappers. Dit alles is erg belangrijk om gerichter aan vogelbescherming te kunnen doen en ook gewoon om er meer van te begrijpen (moet niet altijd alles willen weten,  vind ik ..). Zeker ook met het veranderende klimaat is beter inzicht natuurlijk erg handig. Moet nu ook even denken aan de postduiven die feilloos over enorme afstanden hun thuisbasis weten te vinden….  Hun tracking systeem werkt beter dan mijn navigatiesysteem…….

Tot volgende week (mits ik carnaval overleef).
Geef aan Oekraïne, Syrië en Turkije en sla voor een keer een donatie aan Goed Nieuws maar over.
Koop lokaal en niet te veel en zeker niet in China.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten