Hartstilstand buiten het ziekenhuis automatisch snel opsporen om noodhulp in gang te zetten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Universiteit Twente

De Universiteit Twente (UT) werkt samen met haar partners aan een slimme wearable om een hartstilstand buiten het ziekenhuis automatisch en betrouwbaar te detecteren (op te sporen) en tegelijkertijd onmiddellijke noodhulpverlening in gang kan zetten. De universiteit gaat de effectiviteit van het apparaat testen met behulp van simulatiemodellen en onderzoekt daarbij ook de invloed op sterfte en responstijd.

Wearables zijn slimme en compacte elektronische apparaten die meestal worden gedragen om de arm, pols of dicht bij de huid, en die bijvoorbeeld informatie kunnen verzamelen en verwerken over het menselijk lichaam, zoals temperatuur en hartslag.
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 17.000 personen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, ook wel out-of-hospital cardiac arrest genoemd(OHCA). Veel van deze mensen sterven of ondervinden neurologische problemen, omdat de hulpdiensten te laat, of helemaal niet, worden gealarmeerd (hartstilstand zonder getuigen).

“Mogelijk duizenden levens per jaar redden.”

Dr. Derya Demirtas, universitair hoofddocent aan de UT, werkt aan een nieuwe hightech oplossing. Vertelt: “We doen onderzoek naar een oplossing die automatisch en betrouwbaar een OHCA kan detecteren en tegelijkertijd onmiddellijk de hulpdiensten inschakelt. Onze oplossing zal de tijd die verstrijkt voordat er cardiopulmonale reanimatie (CPR) gegeven wordt aanzienlijk verkorten, waardoor mogelijk duizenden levens per jaar kunnen worden gered en de neurologische schade kan worden beperkt.”
De universitair hoofddocent ontwikkelt een open-source algoritme voor het achterhalen (‘detecteren’) van een hartstilstand op basis van signalen die afkomstig zijn van fotoplethysmografie (PPG) en aanvullende sensoren in commerciële smartwatches. PPG is volgens Demirtas een bewezen medische technologie die gebruikt wordt om continu de polsslag en zuurstofverzadiging te controleren. Dit gebeurt door veranderingen in lichtabsorptie op specifieke golflengten te meten in de pulserende bloedstroom die door de hartslag wordt gegenereerd. Uit klinische ervaring en proefgegevens blijkt volgens de hoofddocent dat PPG op betrouwbare wijze de afwezigheid van pulserende bloedstroom kan detecteren. Aanvullende sensoren zoals versnellingsmeters en GPS vergroten de diagnostische nauwkeurigheid en leveren essentiële locatiegegevens.

Uitgebreid onderzoek

Derya Demirtas: “Wij leveren een apparaat onafhankelijke interface (het ‘motorblok’) tussen de beschikbare technologie voor hartstilstand detectie en het reanimatieoproepsysteem Hartslag Nu en 112. Als onderdeel van het motorblok ontwikkelden we de HeartSafe-app, die gebruikers een audiovisuele waarschuwing geeft plus een stopknop om een vals alarm te annuleren. Het motorblok voorziet ook in een privacybeschermende profielopslag, waardoor medische hulpverleners alleen puur essentiële medische gegevens en aanvullende informatie ontvangen. Daarmee krijgen ze toegang tot de patiënt. De technische ontwikkelingen gaan gepaard met uitgebreid onderzoek. Gebruikersonderzoek, signaalgegevensonderzoek, een veldlab en simulatiestudies zullen worden uitgevoerd om de gebruikersbehoeften te begrijpen, het kunstmatige intelligentie-algoritme te trainen, de technologie te evalueren en de impact op sterfte en levenskwaliteit in te schatten.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten