Eerste volledig elektrische buurtbussen in gebruik – op weg naar een duurzame toekomst
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@domelmeander.nl; foto provincie Noord-Brabant

Sinds enkele dagen rijden de eerste volledig elektrische buurtbussen in Nederland en wel in de provincie Noord-Brabant. Vervoerder Arriva rijdt met twee Zero Emissie (ZE) buurtbussen de dienst Bokhoven-Engelen-’s-Hertogenbosch. Met deze buurtbussen zetten de provincie en Arriva samen een stap vooruit in hun ambities op het gebied van duurzaamheid.

Een buurt- of wijkbus is een kleine bus voor maximaal 8 personen die dunbevolkte gebieden of wijken volgens een vaste route en dienstregeling met elkaar verbindt. De chauffeurs zijn vaak vrijwilligers, want voor de buurtbus is een gewoon rijbewijs voldoende.

Provinciebestuurder Suzanne Otters: “De provincie Noord-Brabant heeft een hoge ambitie op het gebied van zero emissie. In 2030 wil de provincie het OV geheel emissieloos laten rijden. Elektrische buurtbussen waren er nog niet. Een buurtbus moet namelijk voldoende accu’s aan boord hebben om lang genoeg te kunnen blijven rijden, maar mag tegelijkertijd niet te zwaar zijn omdat hij anders niet meer door vrijwilligers met een ‘gewoon’ rijbewijs kan worden gereden. Omdat buurtbussen voor Brabant zo belangrijk zijn, zijn we trots dat we samen met Arriva, de allereerste elektrische buurtbussen van Nederland hier in gebruik kunnen nemen.”

Lat nóg hoger

“Bij Arriva ligt de lat nóg hoger,” aldus woordvoerder Dieter Klein Nagelvoort van Arriva. “In 2025, dus vijf jaar eerder dan de provincie, willen wij volledig CO2 neutraal zijn. Voornamelijk door alternatieven voor fossiele brandstoffen in te zetten. Op die manier is Arriva van plan om zijn CO2-uitstoot voor 90% te reduceren. Voor de overige 10% moeten compensatie – door bijvoorbeeld het planten van bomen – en circulariteit gaan zorgen. Dat we nu deze elektrische buurtbussen kunnen inzetten is opnieuw een belangrijke stap in het behalen van onze duurzaamheidsambities.”
Onlangs maakte Arriva ook al de aanschaf van 64 volledig elektrische grote bussen bekend, die ingezet gaan worden in Tilburg en in Uden. In ’s-Hertogenbosch rijden op verschillende stadslijnen en transferiumlijnen nu ook al elektrische zero-emissie bussen.

Toekomst

Nu zijn nog twee elektrische busjes nodig om lijn 250 tussen Engelen, Bokhoven en het station in ’s-Hertogenbosch te rijden. “Als de ene rijdt, laadt de andere op”, vertelt Klein Nagelvoort. “De komende jaren verwachten we dat de batterijtechniek zich verder ontwikkelt, waardoor in de toekomst batterijen voldoende capaciteit hebben om een buurtbus een hele dag te laten rijden. Dan hebben we aan één bus genoeg en kunnen we die andere weer ergens anders inzetten op weg naar een duurzame toekomst.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten