Ook natuur kan gered worden met een donortransplantatie
bron: IPS - Afbeelding van Pexels via Pixabay

Noodlijdende natuur kan erg veel baat hebben bij een transplantatie met grond uit gezonde gebieden. Het herstel verloopt gemiddeld 40 procent sneller, blijkt uit Nederlands onderzoek.

Van noordelijke graslanden tot tropische bossen: overal ter wereld is er grote nood aan natuurherstel, en de roep om efficiënte methoden is groot. Nu blijkt uit Nederlands onderzoek dat veel ecosystemen baat kunnen hebben bij een transplantatie van gezonde bodem. De donor: gezond natuurgebied.

Uit eerder onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie was al gebleken dat zelfs een dun laagje grond van nog geen halve centimeter werkt. De gezonde bodem zit barstensvol bodemleven en plantenzaden die het natuurherstel in een stroomversnelling brengen.

Overal ter wereld

Nu is dat onderzoek uitgebreid naar 46 experimenten verspreid over 17 landen en 4 continenten, en die tonen aan dat de techniek overal werkt. De diversiteit en soortensamenstelling groeit 40 procent sneller bij bodemtransplantatie dan bij andere methodes, zoals enkel inzaaien van plantenzaden. Het effect bleek vooral groot op leemgronden en op gebieden groter dan 180 vierkante meter.

“Van de tropen tot en met de toendra maakt herstel van vegetatie met belangrijke plantensoorten aanzienlijk meer kans met deze methode,” zegt Jasper Wubs, ecoloog aan het instituut.

“Ecologisch herstel is lastig en vaak onvoorspelbaar”, zegt hij. “Meestal wordt er alleen gekeken naar bovengronds herstel, maar wij laten nu zien dat de basis voor succes ondergronds gelegd wordt.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten