“Ook de luchtvaart moet zijn rol pakken in de verandering van het klimaat.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Eindhoven Airport

De Nederlandse overheid wil dat op korte termijn werk wordt gemaakt van verduurzaming van de luchtvaart. Het kabinet heeft daarvoor de ‘Duurzame Luchtvaarttafel’ in het leven geroepen. Dit is een samenwerkingsverband, waarin onder meer luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstellingen en brandstofproducenten en de maakindustrie zijn verenigd. Ex-minister Lodewijk Asscher wordt de onafhankelijk voorzitter van dit orgaan dat de komende jaren de verduurzaming van de luchtvaartsector gaat ‘aanjagen’.

“Het aanpakken van klimaatverandering is een reusachtige taak waar de wereld voor staat, en ook de luchtvaart moet daarin zijn rol pakken. Daar wil ik graag aan bijdragen”, aldus Lodewijk Asscher.
Er wordt al gewerkt aan de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen voor de korte afstand, waaronder in Caribisch Nederland. Ook is het de bedoeling dat de grondoperatie op Nederlandse luchthavens emissievrij wordt door bijvoorbeeld het taxiën van vliegtuigen elektrisch te maken. Daarnaast streeft Nederland ernaar in 2030 14 procent bijmenging van duurzame brandstoffen te bereiken.

Grote ambities voor de langere termijn

Voor de langere termijn zijn de ambities groter. Tussen 2030 en 2050 wil Nederland binnenlandse vluchten volledig elektrisch maken, de uitstoot van de internationale luchtvaart halveren ten opzichte van 2005 en (op grote schaal) synthetische kerosine produceren. Het jaar 2070 is het einddoel: dan moet de luchtvaart helemaal emissievrij zijn en is het streven om alle Europese vluchten elektrisch uit te voeren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten