De Nederlandse overheid wil dat op korte termijn werk wordt gemaakt van verduurzaming van de luchtvaart. Het kabinet heeft daarvoor de ‘Duurzame Luchtvaarttafel’ in het leven geroepen. Dit is een samenwerkingsverband, waarin onder meer luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstellingen en brandstofproducenten en de maakindustrie zijn verenigd. Ex-minister Lodewijk Asscher wordt de onafhankelijk voorzitter van dit orgaan dat de komende jaren de verduurzaming van de luchtvaartsector gaat ‘aanjagen’.
“Het aanpakken van klimaatverandering is een reusachtige taak waar de wereld voor staat, en ook de luchtvaart moet daarin zijn rol pakken. Daar wil ik graag aan bijdragen”, aldus Lodewijk Asscher.
Er wordt al gewerkt aan de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen voor de korte afstand, waaronder in Caribisch Nederland. Ook is het de bedoeling dat de grondoperatie op Nederlandse luchthavens emissievrij wordt door bijvoorbeeld het taxiën van vliegtuigen elektrisch te maken. Daarnaast streeft Nederland ernaar in 2030 14 procent bijmenging van duurzame brandstoffen te bereiken.
Grote ambities voor de langere termijn
Voor de langere termijn zijn de ambities groter. Tussen 2030 en 2050 wil Nederland binnenlandse vluchten volledig elektrisch maken, de uitstoot van de internationale luchtvaart halveren ten opzichte van 2005 en (op grote schaal) synthetische kerosine produceren. Het jaar 2070 is het einddoel: dan moet de luchtvaart helemaal emissievrij zijn en is het streven om alle Europese vluchten elektrisch uit te voeren.