Drempels wegnemen voor studenten om klassikaal cultuur op te snuiven
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Ryan McGuire via Pixabay

Het Nederlandse kabinet heeft 5 miljoen euro opzij gelegd om studenten van mbo-scholen (middelbaar beroepsonderwijs) te stimuleren musea, theatervoorstellingen en concerten te bezoeken. Mbo-scholen met een mbo-cultuurkaart krijgen van de rijksoverheid een cultuurbudget. Op elke mbo-cultuurkaart komt 10,25 euro te staan. Veel mbo-opleidingen en sommige gemeenten hebben aangegeven dat bedrag te verdubbelen. Het is de bedoeling dat studenten zoveel mogelijk klassikaal culturele activiteiten ondernemen, bijvoorbeeld in het kader van burgerschapsonderwijs.

Het geld is besteedbaar bij culturele instellingen in Nederland. In totaal zijn er meer dan 1200 culturele instellingen aangesloten bij de Cultuurkaart. Veel van deze instellingen hebben een specifiek aanbod ontwikkeld voor het mbo. Het gaat hier over een pilotperiode van twee jaar.

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media: “Kunst en cultuur zorgen ervoor dat je op een andere manier naar dingen kijkt. Het laat je een ander perspectief zien. Een toneelstuk kan bijvoorbeeld een gesprek op gang brengen over ingewikkelde of gevoelige onderwerpen. En een foto of schilderij kan je confronteren met een andere tijd. Dankzij dit budget én de al bestaande korting op de mbo-cultuurkaart, kunnen mbo-instellingen met hun studenten makkelijker gebruikmaken van het brede en bijzondere cultuuraanbod in ons land. Hopelijk helpt dit budget op de cultuurkaart om drempels weg te nemen die er soms zijn. Ook stimuleert het jongeren om iets nieuws te zien en te ervaren.”

Nieuwsgierigheid en verbeelding prikkelen

Minister Dijkgraaf: “Mbo-studenten krijgen met dit tegoed gemakkelijker toegang tot de culturele schatkamers van Nederland. Op deze manier willen we de nieuwsgierigheid en verbeelding van studenten prikkelen en ze helpen om zich breed te ontwikkelen. Niet alleen zijn mbo’ers van groot belang voor de culturele sector, maar opgedane kennis in voorstellingen en tentoonstellingen draagt ook bij aan discussies over maatschappelijke thema’s die op scholen leven. De kaart gaat dan ook helpen de cultuureducatie in het mbo en de samenwerking tussen scholen en cultuurinstellingen te versterken.”
Inmiddels maken al meer dan 100.000 mbo’ers via hun school gebruik van de mbo-cultuurkaart waarmee culturele activiteiten kunnen worden ondernomen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten