De echo van Cor – Een ode aan het lezen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een ode aan het lezen

Inmiddels een vertrouwde start met de cartoon: museumbezoek in Vlaanderen wordt met een goed cijfer beoordeeld, zoals vorige week al vermeld. Alleen is het natuurlijk wel schrikken als een borstbeeld terug gaat praten. Zou candid camera kunnen zijn, maar de waardering wordt er niet minder door. Goede scores voor de musea!

Door met de eerste volledig elektrische buurtbussen in Nederland en wel in mijn eigen provincie, want daar zijn ze het eerst (Den Bosch e.o.). We zijn op weg naar een duurzame toekomst, schrijft de site. Vervoerder Arriva heeft als eerste in Nederland twee elektrische buurtbussen in gebruik genomen. Ze zijn in Noord-Brabant erg belangrijk vanwege de veel dunbevolkte gebieden. De provincie legt de lat sowieso hoog, want in 2030 moet het openbaar vervoer geheel emissieloos zijn en dat is best wel snel, maar Arriva wil dat zelfs in 2025 al realiseren. Dat is toch wel een complimentje waard. Als onderdeel van dat plan zijn 64 grote elektrische bussen aangeschaft voor Tilburg en Uden terwijl Den Bosch ook al voorzien is van een aantal van die bussen. Heel andere jaartallen dan we normaal gewend zijn, want 2025 is echt wel dichtbij, super!

Een ander soort CO2-compensatie is die van studenten toerisme tijdens een trip naar Sri Lanka. Het bedrag voor de CO2 compensatie van hun vluchten schonken ze aan een kleuterschool die daar twee kleuterleidsters een jaar lang van kan betalen. Daarnaast blijft er nog geld over voor knuffels en speelgoed. Nu vraag ik me af wat het salaris dan is voor die twee leidsters, zeker als er nog geld over is voor andere zaken. Toch wel een hele rare situatie, wat mij betreft. Hopelijk kunnen de dames er desondanks goed van rond komen in Sri Lanka, maar mij lijken de verhoudingen een beetje zoek.

Meer milieunieuws: een nieuw reservaat in Ecuador beschermt een miljoen hectare bos en dat is Goed Nieuws. Niet alleen het bos, maar ook de inheemse bevolking en de andere fauna en flora staan op het lijstje. Ik ben er blij mee, maar de laatste 25 jaar is er meer dan twee miljoen hectare verloren gegaan. Dat is meer dan 7 % van de totale oppervlakte in Ecuador, dus het werd tijd. Maar laten we positief blijven. Het begin is er en het besef dat het anders moet dus ook. Hopelijk komt er geen dictator aan de macht die alles weer terugdraait!?

En wat nog meer goed nieuws is, is dat natuur gered kan worden met donortransplantatie. Wat blijkt? Een centimeter gezonde grond (vol met plantenzaden en ander leven) over de bodem uitstrooien doet wonderen voor de natuur. Als groenteboer ben ik toch kritisch. Klinkt leuk hier in Nederland en op meer plekken misschien in de wereld, maar waar haal je de grond vandaan, hoe vervoer je dat en hoe krijg je dat bijvoorbeeld tussen de bomen in een bos of oerwoud. Ik snap dat het werkt, maar praktisch vind ik het een lastige actie. Ik zie meer in beschermen van de bestaande bossen en andere waardevolle gebieden, zoals in Ecuador.

Een heel ander bos is natuurlijk het arboretum van Frens en Mia in Den Dungen met deze week het zesde verhaal met de titel ‘Ruimte geven aan verdriet en dromen’. Mooie verhalen over speciale gebeurtenissen, zoals de ramp met de MH17 met bijzondere bomen die daar gevoelsmatig bij horen. Echt een keer op bezoek gaan dus naar d’n Hooidonk.

Nu een heel ander onderwerp: het Rijk in Nederland bereikt een akkoord met gemeenten, zorgverzekeraars en GGD over een gezondere samenleving. Erg ambitieus om in 2040 een gezonde generatie te hebben die leven, werken en wonen in een sociaal en fysiek gezonde leefomgeving. Ambitie is zeker goed en moeten we ook zeker proberen te houden, maar 17 jaar is toch wel een erg korte periode om jong en oud (zeker met de grijze golf van nu tot aan 2050) fysiek en mentaal gezond te laten zijn. Ik geef er een waarderingscijfer van 7,5 aan (daar was ik blij mee op de middelbare school).

Dan een uitstapje naar India waar de pandemie (Corona) jobkansen creëert voor de Indiase jeugd. Tijdens corona werd veel jeugd in grote steden werkeloos en keerde terug naar het platteland of kleinere steden  maar thuis werken werd steeds meer geaccepteerd en dus ontstonden er lokaal ‘coworkingplekken’ waar meer mensen gebruik van kunnen maken in de steden. Goed dus voor de lokale economie en de bevolking dus. Positief, behalve op corona, hoop ik. Deze carnaval (rustig) een paar keer op stap geweest, het was erg druk overal. Ben benieuwd of er nu weer een besmettingsgolf op ons afkomt. Ik hoop natuurlijk van niet.

Nu een onderwerp waar mijn kleinkinderen wel in geïnteresseerd zullen zijn: gamen. Nu is er een zacht kussen voor mensen met een beweegbeperking, zodat ze toch online spellen kunnen doen. “Pillo“ is een speciale spelcomputer met een speciaal kussen als controller. Bedacht door Ard Jacobs van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij won er de ASML-talent award mee. Slim manneke dus die het concept heeft verkocht aan Hulan, een softwareontwikkelaar uit Waalre (gelukkig) in de buurt van Eindhoven. Dit zullen we nog vaak zien de komende jaren: slimme techniek ontwikkeld om mensen te helpen en tevens ook het zorgpersoneel te ontlasten. Top, zolang de vrouw/man/? maar blijft om mee te overleggen of je probleem te bespreken etc. etc.

Zo’n hulpmiddel is bijvoorbeeld een slimme wearable (ingewikkeld woord voor iets wat je bij je draagt, zoals een smart watch) die een hartstilstand buiten het ziekenhuis automatisch snel kan opsporen en noodhulp in gang kan zetten. Handig, het zaakje (je hart dus) wordt in de gaten gehouden en bij afwijkingen van de standaardwaarden (met wel een stopknop voor vals alarm) de instanties waarschuwt. Kan veel levens besparen. Zou misschien voor mij ook wel iets zijn, al ben ik nogal hypochondrisch aangelegd waardoor elke dag misschien wel de noodstop ingedrukt moet worden……Ik zal het eens overleggen met mijn cardioloog (zeer aardige man overigens).

Dan nu nog twee onderwerpen die niets te maken hebben met allerlei moderne techniek, maar wel o zo belangrijk. Beginnen we met Sam, de eerste hulphond in Vlaanderen die kinderen en jongeren in de jeugdhulp ondersteunt. De speciaal opgeleide labrador retriever helpt kinderen en jongeren tussen de 12 en 20 jaar die opgevangen worden na een crisissituatie thuis of elders. Na subsidie van Victim Support Europe (de hond opleiden en blijven trainen kost 25.000 euro) is het project gestart en helpt Sam de jeugd die kampt met diverse problemen. Een mooi initiatief dat volgens mij zeker werkt. Mijn dochter heeft een labradoedel, die is ook een rustpunt in huis wanneer het nodig is. Effe je verhaal kwijt, terwijl hij heerlijk tegen je aan ligt of lekker samen wandelen. Enne…. een hond veroordeelt je niet … zeker effe lezen dat artikel.

Eindigen we met lezen. Nederlanders zijn weer fors meer gaan lezen in 2022 na de coronajaren (misschien toch behoefte aan een stukje rust). Flinke stijging via de openbare bibliotheek. Een stijging van 34 % en ook werden er meer boeken verkocht (ietsje minder 0,4 %). De laatste acht jaar is er al een omzetgroei in boeken en – misschien anders dan je zou verwachten  – een krimp van de e-books.   Voor mij verrassend in ieder geval, maar er is dus nog hoop voor de mensheid (‘boektechnisch’ dan). Ik heb ook geprobeerd e-books te lezen, maar ik kan er niet aan wennen en mijn kleinzoon (die wel veel leest) ook niet. Spannende verhalen (in mijn geval dus) lezen vanaf papier, een beetje een ezelsoortje, een koffiedruppel (heel af en toe) of wat neusvocht (vroeger als het te spannend was). Avonden kan ik ermee doorbrengen (nu al weer te lang geleden, ik ga dus snel weer aan de slag)  met Het Rattenleger (James Herbert ), Cujo van Stephen King , Harlan Coben met Myron Bolitair en Win etc.etc., maar ook Joop Klepzeiker of Dirkjan. Kortom, goed voor rust en ontspanning en belangrijk voor je toekomst, goed kunnen lezen. Nou, zo kan ie wel weer de ode aan het lezen.

Tot volgende week.

Geef aan Goed Nieuws en Oekraïne en Turkije en Syrië (als dat kan ).
Koop lokaal en niet in China.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten