Spanje versoepelt genderregels voor jongeren vanaf 16 jaar
bron: IPS - Afbeelding van Génesis Gabriella via Pixabay

Het Spaanse parlement heeft vorige week een wetsontwerp goedgekeurd dat de rechten van minderjarige transpersonen fors uitbreidt. Onder de nieuwe wet mogen Spanjaarden vanaf zestien jaar hun genderidentiteit en namen officieel wijzigen, zonder toestemming van de ouders. 

Er is ook geen tussenkomst van de overheid of medische experts nodig. De jongeren moeten wel tweemaal in vier maanden hun wens daartoe officieel laten registreren.

Tot nog toe moesten verschillende dokters officieel genderdysforie vaststellen, een toestand waarbij iemands biologisch geslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. Ook moest een minderjarige transpersoon al twee jaar hormonentherapie gevolgd hebben alvorens de transitie officieel kon vastgelegd worden.

Conversietherapie

Vanaf veertien jaar hebben jongeren volgens de nieuwe wet wel nog ouderlijke toestemming nodig, maar geen medische vaststellingen. In geval van familiale onenigheid kan een vrederechter de knoop doorhakken.

Spaanse twaalf- en dertienjarigen kunnen onder de nieuwe wetgeving hun genderidentiteit wijzigen indien een rechter de aanvraag goedkeurt. De wet verbiedt ook conversietherapie. Het Spaanse parlement keurde de nieuwe regels afgelopen donderdag goed met 191 stemmen voor en 60 tegen. 

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten