Chipgigant ASML wil schoolkinderen meer laten bewegen
Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Humphrey Janga via Pixabay

ASML, de Veldhovense chipmachinebouwer vooral bekend in de VS en China, wil dat schoolkinderen, jongens en meisjes uit alle lagen van de bevolking, meer gaan bewegen. Het hightechbedrijf gaat dit mogelijk maken door het smeden van een bijzondere band met de eerste divisievoetbalclub FC Eindhoven, het kleine broertje van PSV.

ASML, al geruime tijd met vier medepartners hoofdsponsor van PSV, wordt namelijk ‘maatschappelijk partner’ van FC Eindhoven. Het bedrijf heeft als eerste ‘daad’ op zich genomen het opnieuw Ieven inblazen van het jaarlijkse scholenvoetbaltoernooi.
“Een heel mooi initiatief”, stelt Marjolein de Hooge, Head Attractive & Inclusive Communities Society & Community Engagement bij ASML. „Het was een gemis dat zo een sportief evenement voor kinderen er niet meer was. Cultuur en sport staan bij ASML hoog in het vaandel. Het is fantastisch dat we op deze manier samen met FC Eindhoven een evenement mogelijk maken waar veel kinderen plezier aan beleven en dat ook nog eens gezond is.”

“Een mooi gezamenlijk doel.”

Algemeen directeur van de voetbalclub Günther Peeters: “Ondanks de financiële onzekerheid die de coronatijd met zich meebracht, heeft FC Eindhoven geïnvesteerd in maatschappelijk beleid. Vanaf oktober vorig jaar zijn we met een team nieuwe projecten aan het opzetten met als doel: geen talent onbenut in regio Eindhoven de Kempen. Een van die nieuwe projecten is het scholenvoetbal. Samen met ASML brengen we de jeugd in de regio meer in beweging, een mooi gezamenlijk doel!”

Voor alle basis- en middelbare scholen

Het toernooi is bedoeld voor alle basisscholen (groepen vijf tot acht) en middelbare scholen (klas één tot en met zes) in Eindhoven en De Kempen. In mei en juni staan acht speeldagen gepland met een finaledag voor iedere leeftijdscategorie in het Jan Louwers Stadion, de thuisbasis van FC Eindhoven. Op termijn wordt bekeken welke projecten nog meer aansluiten bij zowel de waarden van ASML als FC Eindhoven. Als dit scholenvoetbaltoernooi beide partijen goed bevalt, wordt het een jaarlijks terugkerend evenement en zal de samenwerking worden uitgebreid.

Grote en kleine voetbalbroers

De aansluiting van chipgigant ASML bij het in verhouding tot PSV ‘kleine’ FC Eindhoven is opmerkelijk. Enkele cijfers: PSV heeft een begroting van 85 miljoen euro; FC Eindhoven doet het met 3,1 miljoen. In het Philips Stadion gaan 35.000 mensen; in dat van FC Eindhoven 4200.
ASML, dat al met supermarktketen Jumbo, metaalconcern VDL (de huidige hoofdsponsor van FC Eindhoven), Philips en High Tech Campus Eindhoven, ‘grote broer’ PSV sponsort, bereikte vorig jaar een omzet van 21,2 miljard euro, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2021 en een nettowinst van 5,6 miljard euro.

Laagdrempelige club

FC Eindhoven is een laagdrempelige clubwaar iedereen zich snel thuis voelt, ongeacht leeftijd, achtergrond, gender of voetbaltalent. Daarbij wil de club zichtbaarder zijn en vooral meer betekenen voor de Eindhovenaar. Om echt een plek in het leven van deze Eindhovenaar te krijgen wil FC Eindhoven de buurten en wijken in met activiteiten, initiatieven en evenementen, waarmee mensen daadwerkelijk geholpen kunnen worden. Dit realiseert de club door middel van de FCE Foundation.
De FCE Foundation werkt volgens drie pijlers: Gezond, Geluk en Gelijk. Elk initiatief, activiteit of evenement dat wordt opgezet door de Foundation is onder een of meerdere van deze pijlers te koppelen. Bovendien zijn alle drie de pijlers te koppelen aan één van de Sustainable Development Goals, opgesteld door de Verenigde Naties.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten