Iets om naar uit te kijken: blauwe voeding
bron: IPS - Afbeelding van M. Maggs via Pixabay

Vis, schelpdieren, algen en waterplanten kunnen een antwoord bieden op meerdere mondiale crises, stelt een nieuwe analyse in Nature. Deze zogeheten ‘blauwe voeding’ heeft potentieel en wordt nu nog grotendeels onbenut.

“Blauwe voeding (‘Blue Food’) wordt door beleidsmakers nog grotendeels over het hoofd gezien als belangrijk instrument om crises te monitoren waar de wereld mee te maken heeft”, zeggen deskundigen van Blue Food Assessment in een publicatie in Nature

Volgens de experts kan de consumptie van vis, schelpdieren, algen en waterplanten honger verdrijven, de algehele volksgezondheid verbeteren en ongelijkheid verminderen, terwijl de oceanen, het klimaat en de landkwaliteit er beter bij gedijen. 

“Blauwe levensmiddelen hebben een belangrijke rol te vervullen in onze diëten en economieën”, zegt Beatrice Crona, hoofdauteur en professor aan het Stockholm Resilience Centre. “Ons doel is om beleidsmakers te leren begrijpen wat de diverse bijdragen zijn die blauwe voedingsmiddelen kunnen leveren.”

Potentieel

In hun paper kijken de onderzoekers naar het potentieel van blauwe voeding in vier beleidsdomeinen: de B12- en omega-3-voedingstekorten, de hoge aantallen hart- en vaatziekten die verband houden met overmatige consumptie van rood (met name verwerkt) vlees, de milieu-impact van voedselproductie, klimaatadaptatie en veerkracht voor voedselsystemen in rechtvaardige economieën.

Ze stellen dat de consumptie van blauwe voeding in veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen een goede zaak zou zijn voor de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen, die vaak kampen met tekorten aan vitamine B12 en omega-3. In veel noordelijke landen zou blue food kunnen bijdragen aan de vermindering van hart- en vaatziekten en de enorme uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de consumptie van vlees van herkauwers. De matige consumptie van zeevruchten heeft dan bijvoorbeeld een geringere impact op het milieu. 

“Het analytische kader dat wij bieden, identificeert ook landen met een hoog toekomstig risico, voor wie overschakelen op blauwe voedselsystemen bijzonder belangrijk zal zijn”, zeggen de onderzoekers. “In het algemeen helpt het kader bij de beoordeling van beleidsdoelstellingen voor blauwe voeding die voor een bepaalde regio het meest relevant zijn.”

De wetenschappers hebben daartoe een interactief instrument ontwikkeld dat beleidsmakers helpt om het potentieel van blauwe voedingsmiddelen in hun land te onderzoeken.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten