Tweederde Nederlandse Millennials en Gen-Z’ers leeft duurzamer dan een jaar geleden
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Duurzaam Ondernemen

Ondanks de gestegen energiekosten en torenhoge inflatie zegt maar liefst 69 procent van alle Nederlanders tussen de 18 en 27 jaar (Gen-Z’ers) en 28 en 42 jaar (Millenials) op dit moment duurzamer te leven dan een jaar geleden. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van  de Nederlandse online-bank ‘Bunq’ onder Duitse, Franse en Nederlandse Millennials en Gen-Z’ers. Een aanzienlijk gedeelte van de Nederlandse Gen-Z’ers en Millennials zet daarnaast in op langdurige verandering van hun gedrag. Zo noemt maar liefst negentien procent van hen consuminderen als belangrijkste duurzaamheidsdoel voor 2023. Zeventien procent kiest voor vaker thuiswerken en twaalf procent heeft zich voorgenomen minder vaak te reizen.

Ondanks dat een kwart van alle Nederlandse Gen-Z’ers en Millennials in totaal minder uitgeeft aan duurzame producten en diensten, is nog altijd tweederde van hen bereid om meer te betalen voor een duurzame(re) variant. Dit geldt vooral voor voedsel (27 procent) en kleding (24 procent), maar ook voor energie (18 procent) en financiële diensten (11 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat onvoldoende geld (49 procent) en kennis (24 procent) de belangrijkste redenen zijn om nog even niet (verder) te verduurzamen. Maar ook het bedrijfsleven gaat niet vrijuit. Volgens maar liefst driekwart van alle ondervraagde Gen-Z’ers en Millennials moeten bedrijven en organisaties zich meer inspannen om hun klanten duurzame(re) producten en diensten aan te bieden. “Omdat het onmogelijk is om klimaatverandering in je eentje tegen te gaan, trekken wij hierin samen op met onze gebruikers en maken zij door alleen al de bunq- app te gebruiken de wereld elke dag een stukje groener”, zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van ‘Bunq’.

Tien miljoen bomen

Eerder bereikte de Nederlandse online-bank een duurzame mijlpaal door haar tien miljoenste boom te planten in een van haar herbebossingsprojecten in Kenia en Madagaskar. Dankzij een samenwerking met Eden Reforestation Projects plant de bank daar één boom voor iedere honderd euro uitgegeven door Easy Green rekeninghouders. Om deze gelegenheid te vieren en om duurzaamheid nog dichter bij huis te brengen, heeft ‘Bunq’ een eerste boom geplant in de omgeving van Utrecht. Dit gebeurde in samenwerking met Trees for All, een CBF-erkende liefdadigheidsinstelling voor duurzame bosbouwprojecten over de hele wereld.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten