Sporten meest effectief tegen depressie
bron: IPS - Afbeelding van David Mark via Pixabay

Sporten is effectiever tegen depressie dan medicatie of therapie. Dat hebben wetenschappers ontdekt.

Volgens de onderzoekers van de University of South Australia is fysieke activiteit anderhalf keer effectiever dan een behandeling met anti-depressiva, zelfs als die gepaard gaat met psychotherapie. Hun overzichtsstudie is de meest volledige tot nu toe. Ze vergeleken de resultaten van 97 studies, 1039 experimenten en bijna 130.000 proefpersonen. Hun conclusie is dat sporten extreem goed werkt tegen symptomen van depressie, angst of onrust.

Snel en efficiënt

Uit het onderzoek bleek dat vooral korte oefenprogramma’s van twaalf weken of minder erg effectief zijn bij het verminderen van psychische klachten. Lichamelijke activiteit heeft dus als bijkomend voordeel dat het erg snel een verandering kan teweeg brengen.

De grootste voordelen waren volgens de studie te zien bij mensen met een depressie, zwangere vrouwen en vrouwen die pas zijn bevallen. Ook mensen die algemeen een goede gezondheid hebben, en mensen met hiv of een nierziekte gaven aan veel mentale veerkracht uit sport te halen.

Mentale gezondheid

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampt één op de acht mensen wereldwijd (970 miljoen mensen) met een psychische stoornis. Een slechte geestelijke gezondheid kost de wereldeconomie ongeveer 2500 miljard dollar per jaar, een bedrag dat naar verwachting zal stijgen tot 6000 miljard dollar in 2030.

Hoofdonderzoeker Ben Singh vraagt naar aanleiding van de conclusies in zijn onderzoek om meer prioriteit te geven aan fysieke activiteit om het stijgend aantal mensen met mentale problemen beter te kunnen beheersen.

“Het is bekend dat lichaamsbeweging de geestelijke gezondheid helpt te verbeteren. Maar ondanks het bewijs wordt het niet op grote schaal voorgeschreven als eerste keuze van de behandeling ervan”, zegt hij. “Ons onderzoek toont aan dat fysieke activiteiten de symptomen van depressie en angst in alle klinische populaties aanzienlijk kunnen verminderen. Ook vonden we dat alle soorten lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging gunstig zijn, ook wandelen, pilates of yoga.

“Belangrijk is dat het onderzoek aantoont dat er niet erg veel lichaamsbeweging nodig is om al een positieve verandering in je geestelijke gezondheid teweeg te brengen”, geeft Singh nog mee.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten