Hoop voor het klimaat: CO2-uitstoot groeit minder dan gevreesd
bron: IPS - Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De wereldwijde uitstoot van CO2 is vorig jaar verder gestegen, maar veel minder dan gevreesd. De groei van schone energie heeft een revival van steenkool helpen beperken, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. 

De CO2-uitstoot uit energie steeg vorig jaar met 0,9 procent of 321 miljoen ton, terwijl de economie in dezelfde periode met 3,2 procent groeide. Dat is heel wat minder dan in 2021, toen de uitstoot met maar liefst 6 procent steeg door het herstel na de pandemie. 

Explosie blijft uit

Ook nu hadden veel experten zich aan een grote stijging verwacht als gevolg van de energiecrisis. Omdat aardgas veel duurder werd, lonkten veel landen immers terug naar nog meer vervuilende bronnen zoals steenkool. Maar de cijfers zijn voor velen een opluchting: de explosieve groei bleef uit.

“De gevolgen van de energiecrisis hebben niet geleid tot de grote toename van de wereldwijde uitstoot waar aanvankelijk voor werd gevreesd”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Dat is te danken aan de uitstekende groei van hernieuwbare energiebronnen, elektrische voertuigen, warmtepompen en energie-efficiënte technologieën. Zonder schone energie zou de groei van de CO2-uitstoot bijna drie keer zo hoog zijn geweest”

Dat de groei afvlakt is goed nieuws voor het klimaat, maar er zijn veel meer inspanningen nodig, waarschuwt het IEA. Om de klimaatverandering te beperken tot 1,5 graden Celsius en zo de meest catastrofale gevolgen te vermijden, moet de uitstoot nog voor 2030 met bijna de helft verminderen. 

Azië en de EU

De uitstoot van China bleef grotendeels gelijk, mede door strikte covid-19-maatregelen en een terugval in de bouw. In andere Aziatische groeilanden steeg de uitstoot wel met gemiddeld 4,2 procent.

De uitstoot van de EU daalde intussen met 2,5 procent, vooral dankzij een recordgroei van hernieuwbare energiebronnen, die een comeback van steenkool konden vermijden. 

In de Verenigde Staten stegen de emissies met 0,8 procent, vooral door extreme temperaturen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Beste..TIP!
    Er is ook nieuws dat het gat in ozonlaag krimpt en tegen 2040 terug op gezond nivo van 1980 zal zitten…moet maar es googlen, dan kan je het ook posten op goednieuws

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten