De wereldwijde uitstoot van CO2 is vorig jaar verder gestegen, maar veel minder dan gevreesd. De groei van schone energie heeft een revival van steenkool helpen beperken, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap.
De CO2-uitstoot uit energie steeg vorig jaar met 0,9 procent of 321 miljoen ton, terwijl de economie in dezelfde periode met 3,2 procent groeide. Dat is heel wat minder dan in 2021, toen de uitstoot met maar liefst 6 procent steeg door het herstel na de pandemie.
Explosie blijft uit
Ook nu hadden veel experten zich aan een grote stijging verwacht als gevolg van de energiecrisis. Omdat aardgas veel duurder werd, lonkten veel landen immers terug naar nog meer vervuilende bronnen zoals steenkool. Maar de cijfers zijn voor velen een opluchting: de explosieve groei bleef uit.
“De gevolgen van de energiecrisis hebben niet geleid tot de grote toename van de wereldwijde uitstoot waar aanvankelijk voor werd gevreesd”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Dat is te danken aan de uitstekende groei van hernieuwbare energiebronnen, elektrische voertuigen, warmtepompen en energie-efficiënte technologieën. Zonder schone energie zou de groei van de CO2-uitstoot bijna drie keer zo hoog zijn geweest”
Dat de groei afvlakt is goed nieuws voor het klimaat, maar er zijn veel meer inspanningen nodig, waarschuwt het IEA. Om de klimaatverandering te beperken tot 1,5 graden Celsius en zo de meest catastrofale gevolgen te vermijden, moet de uitstoot nog voor 2030 met bijna de helft verminderen.
Azië en de EU
De uitstoot van China bleef grotendeels gelijk, mede door strikte covid-19-maatregelen en een terugval in de bouw. In andere Aziatische groeilanden steeg de uitstoot wel met gemiddeld 4,2 procent.
De uitstoot van de EU daalde intussen met 2,5 procent, vooral dankzij een recordgroei van hernieuwbare energiebronnen, die een comeback van steenkool konden vermijden.
In de Verenigde Staten stegen de emissies met 0,8 procent, vooral door extreme temperaturen.
Eén reactie
Beste..TIP!
Er is ook nieuws dat het gat in ozonlaag krimpt en tegen 2040 terug op gezond nivo van 1980 zal zitten…moet maar es googlen, dan kan je het ook posten op goednieuws