Eerste bedrijfspand dat voldoet aan de eisen om in 2050 ‘energieneutraal’ te zijn
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Different Doors

In het Noord-Brabantse Budel staat volgens de directie het eerste bedrijfsgebouw van Nederland dat voldoet aan de energie-eisen van 2050, die zijn vastgesteld in het klimaatakkoord van Parijs. Het pand kwam tot stand door veel onderzoek en gesprekken met o.m. de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de gemeente Cranendonck waartoe Budel behoort, architectenbureau ZIJN en CSB Installatietechniek. Eigenaar Sil Kuppens van Different Doors werd tijdens het verduurzamen van zijn eigen woning erg warm van het thema ‘energieneutraal’. Dit moest ook kunnen voor zijn nieuw te bouwen bedrijfspand, vond hij.

Een bedrijfspand dat volledig energieneutraal is gebouwd, kan niet anders dan op een innoverende bouwtechnische procedure tot stand zijn gekomen. En met het beschrijven van een hoogwaardige bouwtechniek, waarbij vooral op verduurzaming is gelet, is een technische uiteenzetting haast niet te vermijden. We doen ons best om de technische aspecten in zoveel mogelijk begrijpelijke taal te beschrijven.

De weg naar ‘energieneutraal’ begint bij houtskeletbouw. Voor de dragende constructie van het bedrijfsgebouw van Different Doors is dan ook houtskeletbouw toegepast in plaats van beton en staal. Dit levert al meteen het eerste grote voordeel op, namelijk een forse CO2-reductie, aangezien tijdens de productie van hout grote hoeveelheden CO2 worden opgenomen in tegenstelling tot beton en staal die tijdens het productieproces CO2 -uitstoten.
Dan is er sprake van een ‘spaceframe’ en ‘Hot Cold Storage System’. Dat is een energie-opslagsysteem dat is ontworpen om warmte- en koude-energie op te slaan voor later gebruik. Het systeem werkt door warmte-energie op te slaan in de zomermaanden en deze energie later in de wintermaanden te gebruiken om het gebouw te verwarmen. Hetzelfde geldt voor koude-energie, die in de winter wordt opgeslagen en in de zomermaanden wordt gebruikt om het gebouw te koelen.

Aluminium frame onder de grond voor wateropslag

Bij Different Doors is hiervoor een buffer met water van 580m3 geplaatst. Deze bestaat uit een aluminium frame (spaceframe) dat onder de grond wordt geplaatst. Een hoogwaardige isolatieschil zorgt ervoor dat de thermische energie langdurig in de buffer blijft. In de buffer zijn warmtewisselaars geplaatst. Doordat warm water een lagere dichtheid heeft, verzamelt warm water zich bovenin het vat en het koude water blijft op de bodem liggen. Gedurende de zomer wordt warmte uit zonnecollectoren opgeslagen in de buffer. Tevens wordt warmte onttrokken uit het bedrijfspand ten behoeve van de koeling. Zo wordt de bovenste laag opgewarmd tot ongeveer 90 graden Celsius. Gedurende het najaar en de winter wordt deze warmte gebruikt en koelt de buffer af tot 20 graden Celsius. Het systeem maakt dan ook gebruik van actief koelen en passief verwarmen. De airco’s die in de zomer de warmte uit het pand onttrekken stoppen de warmte weer terug in de buffer; deze warmte wordt normaal naar buiten geblazen.

Thermische schil aan de buitenkant

De thermische schil van het bedrijfspand is een laag van materialen die is aangebracht aan de buitenkant. Dit heeft als doel de warmte-energie binnen het gebouw te behouden. Deze laag, ook wel gevelisolatie genoemd, is meestal opgebouwd uit een combinatie van verschillende materialen, waaronder isolatiematerialen en buitenbekleding.

Triple beglazing

Bij het Budelse bedrijfspand is gebruik gemaakt van triple beglazing in het gehele pand. Driedubbel glas is eenvoudig gezegd drie lagen glas. Triple glas bestaat uit drie glasplaten met daartussen stilstaande lucht of edelgas met als resultaat een nog beter isolerende ruit. Daarnaast is er een volledige isolatielaag van 30 cm rondom aangebracht, verborgen onder een laag buitenstucwerk. Voor de gevelbekleding is gebruik gemaakt van barnwood. Barnwoord is afkomstig van oude ‘barns’ (schuren) en heeft hierdoor een tweede leven gekregen. Verder zijn alle kozijnen extra luchtdicht gemaakt door een speciale tape, die zorgt voor minimale verliezen bij de ramen.

Rekening gehouden met stand van de zon

Over de oriëntatie van het bedrijfsgebouw is uitvoerig nagedacht. Er is namelijk rekening gehouden met de stand van de zon. Zo wordt in de ochtend het grote glazen oppervlak verwarmd, waardoor er minder energie hoeft te worden opgewekt.
‘Heatpipes’ zijn buisvormige componenten die worden gebruikt om warmte van een enkele bron naar meer plaatsen te brengen. In het geval van bedrijfsgebouwen kunnen heatpipes worden geïnstalleerd op het dak om warmte van de dakoppervlakte af te voeren en te reguleren. De functie van heatpipes op het dak van een bedrijfsgebouw is om te helpen bij het beheer van de temperatuur van het gebouw. Wanneer het zonlicht op het dak valt, kan dit leiden tot verwarming van het dakoppervlak en daarmee tot warmteoverdracht naar het gebouw binnen. Door de installatie van heatpipes op het dak, kan deze warmte efficiënt worden afgevoerd en afgekoeld, waardoor de binnentemperatuur van het gebouw stabiel blijft.
Heatpipes werken op basis van thermodynamische processen en kunnen warmte over grote afstanden verplaatsen, wat ze ideaal maakt voor toepassingen in bedrijfsgebouwen. Bovendien zijn heatpipes compact en efficiënt. Dit houdt in dat ze weinig ruimte in beslag nemen en een minimale hoeveelheid energie nodig hebben om te werken.

Regenwateropslag om de tuin te besproeien

En wat is er tenslotte nog meer gedaan om het bedrijfsgebouw extra duurzaam te maken?
Regenwateropslag in 2 tanks van 7500 liter per stuk om de tuin de besproeien. Ruime parkeerplaatsen met open sierbestrating voor optimale water irrigatie in de grond. Alle bedrijfs-personenwagens zijn volledig elektrisch.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten